Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"preporuka murphyju"

Dodik je posljednjom objavom na Twitteru dostigao novi nivo primitivizma

dodik-primitivizam
Dodik

Dodik je već neko vrijeme u otvorenom sukobu sa zapadnim ambasadama, odakle mu stižu oštre kritike zbog homofobnih ispada

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, još jednom je pokazao sav svoj primitivizam.

U najnovijem ispadu, Dodik je na svom zvaničnom Twitter profilu poručio američkom ambasadoru Michaelu Murphyju da “sluša pjesme Baje Malog Knindže”.

“Ambasadoru Michaelu Murphyju preporučio bih da sluša pjesme Baje Malog Knindže”, napisao je Dodik.

Inače, pomenuti izvođač turbo folk muzičkih numera nazvan je po paravojnoj formaciji tzv. Republike Srpske Krajine. Karijeru je izgradio na nizu nacionalističkih pjesama, veličajući ratne zločince i haške osuđenike.

Prije ovog tvita, predsjednik RS komentarisao je i činjenicu da su Sjedinjene Američke Države uložile u RS 638 miliona dolara od 1995. godine, poručivši da je “bolje da nisu dali ni dolar, a da se nisu toliko miješali”. Nastavio je iznošenjem neistinitih tvrdnji o “bacanju osiromašenog urana” i “biološkom razaranju srpskog naroda”.

Državni sekretar Sjedinjenih Država Antony Blinken jučer je uputio otvorenu kritiku Dodiku, kazavši kako “napadi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u RS-u pokazuju da je on na autoritarnom putu ruskog predsjednika Vladimira Putina”.

Dodik je već neko vrijeme u otvorenom sukobu sa zapadnim ambasadama. Otamo stižu oštre kritike zbog, između ostalog, homofobnih ispada kojih nije nedostajalo u posljednje vrijeme. Posebno nakon napada huligana na grupu LGBTIQ aktivista u Banjoj Luci.

S druge strane, u pauzama od žestokih verbalnih napada na “mrski Zapad”, Dodik otvara projekte koje finansiraju, između ostalih, Europska unija i SAD.

Dodik se posuo pepelom

Tako je prije nekoliko dana otvorio američki projekat u banjalučkom naselju Ada gdje su svečano uručeni ključevi 50 stanova za 50 porodica izbjegla i raseljena lica.

Prilikom te ceremonije posuo se pepelom.

“Vi mene nećete da slušate. Mi smo rekli da nećemo da sarađujemo sa ambasadorom i njegovim osobljem ovdje. Niko nije prekinuo saradnju sa Amerikom. Od početka je bilo, američki ambasador koji pravi smutnje ovdje u BiH i njegovo osoblje, koje čine najčešće domaći ljudi, kojih je preko 90 posto zaposleno iz Sarajeva, Bošnjaka, koji kreiraju politiku američke ambasade, s njima neću da sarađujem i, naravno, sa izaslanikom Escobarom, koji je došao da lomi stvar. Svi ostali redovni sastanci će se održavati. Mi poštujemo Ameriku, poštujemo američki narod, ne poštujemo američkog ambasadora, koji se odmetnuo i pokušava da kreira neka svoja rješenja”, izjavio je Dodik.