Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kapetan Dragan nakon više od 20 godina stigao na tlo Hrvatske

Dragan Vasiljković sletio u zagrebačku zračnu luku

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, danas nešto nakon 11.30 sati stigao je u zagrebačku zračnu luku odakle će biti prebačen na Županijski sud u Splitu.

Vasiljković se u Hrvatsku vratio nakon više od 20 godina s lisicama na rukama, kako bi odogovarao za zločine počinjenje početkom 90-ih u toj zemlji.

Uprkos najavama kako Vasiljković uopšte neće izlaziti iz aviona s u kojem je sletio na aerodrom Pleso, ipak je prebačen u jednu od zgrada na zagrebačkoj zračnoj luci. Po Vasiljkovića su pred avion došli crni kombi i policijsko vozilo. Kako javljaju hrvatski mediji, Vasiljković neće napuštati zračnu luku i trebao bi letom u 12:30 sati krenuti prema Splitu.

Splitsko tužilaštvo sumnjiči ga da je kao komandant Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije, odnosno da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

dragan kapetan

Sumnja se i da je tokom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na policijsku stanicu u Glini, te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tokom tog napada su, prema sumnjama tužilaštva, oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana njihova imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.