Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drama Tereze Verecke

Češka radiodrama „U zamci“ premijerno u programu BH Radija 1

Radiodrama-U-zamci-Ceska

Radiodrama „U zamci“ Tereze Verecke je jedna od poznatijih čeških savremenih radiodrama, a njena životnost, tragičnost i dobri-stari češki humor se savršeno ogleda u priči o dva ljubavna para čije će sudbine nepovratno promijeniti jedno sasvim uobičajeno putovanje

U programu BH Radija 1 večeras od 20:03 sati možete premijerno poslušati radiodramu „U zamci“ autorice Tereze Verecke, a u prijevodu Hasana Zahirovića, koju je Dramski i dokumentarni program BH Radija 1 snimio u koprodukciji sa Ambasadom Republike Češke u Bosni i Hercegovini.

Tereza Verecka je rođena u Pragu 1985. godine i pripada novoj generaciji čeških dramatičara. Studirala je dramski tekst i scenarij na konzervatorijumu Jaroslava Ježeka, a kasnije i dramsku dramaturgiju na praškom DAMU. Njene drame su prevođene na mađarski i srpski jezik, a piše i objavljuje i radiodrame te bajke za djecu i odrasle. Trenutno radi u pozorištu BodyVoiceBand.

Radiodrama „U zamci“ Tereze Verecke je jedna od poznatijih čeških savremenih radiodrama, a njena životnost, tragičnost i dobri-stari češki humor se savršeno ogleda u priči o dva ljubavna para čije će sudbine nepovratno promijeniti jedno sasvim uobičajeno putovanje. Karel i Marcela, Jakub i Anna, sa drugih krajeva grada kreću na svoja posljednja zajednička putovanja.

Njih sudbina spaja na autoputu, na kojem će se konačno suočiti njihovi različiti karakteri, koji će staviti na kušnju njihove ljubavi, gdje će svako od njih, pojedinačno pokušati pronaći svoj životni smisao i pravi put. Ipak, kao u uvijek, oni će upasti „u zamku“ života koji će, naravno, imati drugačije planove.

U radiodrami igraju Helena Vuković, Vanja Matović, Dino Sarija, Semir Krivić, Damir Kustura, Mehmed Porča, Nedim Džinović što predstavlja jednu od najmnogobrojnih glumačkih podjela u savremenoj domaćoj radiofonskoj produkciji.

Reditelj, dramaturg i producent radiodrame je Mirza Skenderagić, ton majstor Dženita Fakić, a urednik projekta je Miralem Ovčina.