Kultura

bit će održan od 16. do 19. septembra

Festival monodrame “InBox” raspisao konkurs za tekst monodrame

24/02/2021

Organizatori prvog Regionalnog festivala monodrame "InBox" su Hrvatski kulturni centar Nova Bila i Kazalište mladih KORIFEJ

Regionalni festival monodrame “InBox”, čiji je primarni cilj popularizacija te teatarske forme, bit će održan od 16. do 19. septembra u Hrvatskom kulturnom centru Nova Bila.

Direktorica Festivala dramaturginja Anela Križanac, dramaturg i profesor na ASU Sarajevo Dragan Komadina i glumac Damir Kustura danas su na konferenciji za medije govorili o pokretanju tog novog teatarskog festivala.

Organizatori prvog Regionalnog festivala monodrame “InBox” su Hrvatski kulturni centar Nova Bila i Kazalište mladih KORIFEJ.

Alena Križanac istakla je da je Festival “InBox” manifestacija natjecateljskog karaktera koja za cilj ima popularizaciju monodrame, kao i afirmaciju glumaca, reditelja i dramaturga.

– Festival svakako ima za cilj i prezentirati male sredine, u ovom slučaju konkretno Travnik i Novu Bilu te ponuditi širi kulturni sadržaj na tom području – kazala je Križanac.

Kako je rečeno na današnjem susretu s medijima, žiri Festivala činit će glumac Josip Pejaković (predsjednik) te članovi profesorica na Akademiji dramskih umjetnosti Osijek Sanja Nikčević. Reditelj je iz Beograda Vladan Đurković.

Komadina je istakao da je riječ o projektu koji je značajan i za BiH a posebno za malu sredinu kao što je Nova Bila. On je istakao značaj kokursa za tekst za monodramu koji pokreću organizatori Festivala.

– Meni je kao dramaturgu, čovjeku koji ovdje u Sarajevu odgaja generacije budućih dramskih pisaca jako bitno da su pokrenuli natječaj za tekst. Svake godine i ove će biti konkurs i onda će na narednom festivalu biti izvedena monodrama po nagrađenom tekstu – kazao je Komadina.

Glumac Damir Kustura ustvrdio je da će tokom trajanja Festivala biti organizovani i popratni programi: radionice, koncerti i predstave za djecu.

Također je najavio da se od danas, 24. februara otvara Konkurs za tekst monodrame.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s novim dramskim tekstom pisanim u formi monodrame. Tekst mora biti pisan na jednom od BHS jezika i ne smije biti izveden ili objavljen do septembra kada će biti održan 1. Regionalni festival monodrame “InBox”.

Tekstovi se šalju na mail adresu: kmkorifej@gmail.com, s naznakom: Prijava monodrame na natječaj “InBox”. Konkurs se zatvara 16. jula.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.