Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba o spomenicima u regiji: Sukobi sjećanja intenzivni u BiH (FOTO)

izlozba (6)

Izložba fotografija “MOnuMENTI”, u organizaciji Foruma civilne mirovne službe (forumZFD), koja sadrži više od 20 fotografija spomenika na zapadnom Balkanu, otvorena je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Otvorena je u sklopu History Festa u Međunarodnom centru za djecu i omladinu u Sarajevu.

Izložba fotografija Marka Krojača sadrži fotografije spomenika koji svjedoče o historijskim događajima u ovoj regiji u proteklih stotinu godina. One daju jasnu sliku kako su se koncepti identiteta u zemljama zapadnog Balkana razvijali od ranog 20. vijeka pa sve do danas.

Organizatori su naveli da je odnos prema postojećim spomenicima i uspostavljanje novih, odraz regionalne kulture sjećanja i otkrivaju promenljive koncepte identiteta. Nakon otvaranje izložbe održana je i panel diskusija “Upotreba spomenika u reviziji historije u postjugoslovenskim državama”.

Učesnica panela Amra Čusto podsjetila je da je izložba nastala davno, a mogla se pogledati u nekih drugim bh. gradovima kao i gradovima regije i Evrope.

“Mislim da je izložbu vrijedno vidjeti, jer nas potiče da možda počnemo kritički promišljati o memorijalnoj kulturi koja se putem spomenika uspostavlja u javnom prostoru. Izložba pokazuje neke od primjera s postjugoslavenskih prostora, kakav je odnos prema spomenicima prethodnog režima”, pojasnila je Čusto.

Prema njenim riječima, spomenici su jako važni jer oni, između ostalog, ne samo da nam sugerišu čega to treba da se sjećamo, ali u isto vrijeme često govore o teškim i traumatičnim događajima iz novije ili dalje prošlosti.

“Na ovoj izložbi također možete vidjeti, u nešto manjem broju, spomenike koji su posvećeni nedavnim ratnim zbivanjima, odnosno Memorijalnom centru u Srebrenici”, kazala je Čusto.

Govoreći o panelu istakla je da je cilj da se problematizira pitanje upotrebe spomenika, ne samo u procesu suočavanja s prošlošću, nego koliko su u javnom diskursu danas prisutni sukobi sjećanja. Čusto smatra da su oni jako intenzivni u BiH.

“Vrlo često svjedočimo da su spomenici razlogom debata, političkih i nacionalnih prepucavanja”, dodala je Čusto.

Amir Duranović s Filozofskog fakulteta u Sarajevu pojasnio je da su ove godine na History Festu pripremili bogat program, koji se mogao vidjeti i u protekla dva dana.

“To su panel diskusije, promocije knjiga, predstavljanje najnovijih izdanja iz historijografije, ali i drugi aspekti istraživanja prošlosti koji su netradicionalni. Danas imamo izložbu o spomenicima koji su ostaci prošlosti, koji nam također govore kako o prošlosti tako i o sadašnjosti. Mislim da se na spomenicima najbolje može vidjeti na primjeru našeg savremenog odnosa prema spomenicima iz prošlosti, recimo socijalističkog perioda, koji su zapostavljeni zbog činjenice da danas imamo sasvim nove i negativne narative u svim postjugoslavenskim državama o jugoslavenskoj historiji”, pojasnio je Duranović.

Međutim, kako je kazao, u BiH postoje i pozitivni slučajevi da se planira ili radi na obnovi spomenika iz Drugog svjetskog rata.

Izložbu, na kojoj se, između ostalih, mogu vidjeti i “Krajputaš” – spomenik Ivi Andriću, Spomenik na Makljenu, Spomenik slobode u Crnoj Gori, Spomenik Bitke na Sutjesci i Spomenik Titu, građani će moći pogledati u narednih sedam dana.