Kultura

Nacionalni spomenik

Krađom pijeska uništeno arheološko nalazište u Lištanima pored Livna

19/05/2020

U presjeku iskopa vidi se arhitektura grobova s kamenim obložnim pločama te ljudske kosti razbacane po iskopu", dodala je Marić Baković

Iskopom pijeska na lokalitetu Mali Han u Lištanima pored Livna nepoznati počinitelji devastirali su dio arheološkog lokaliteta s ostacima prapovijesnog tumula i kasnosrednjovjekovnog groblja.

Na tom lokalitetu registrirano je 59 stećaka iz srednjeg vijeka, a Mali i Veliki Han gdje se nalazi 25 stećaka, proglašeni su nacionalnim spomenikom BiH.

“Nažalost na dijelu lokaliteta Mali Han došlo je do nelegalnog iskopa pijeska pri čemu je lokalitet devastiran. Pretpostavljamo da se radilo o prapovijesnom tumulu, ali kako su dvije trećine iskopane, nemamo sačuvanih nalaza kojima bi to potvrdili”, kazala je savjetnica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica u Livnu Marija Marić Baković.

Na površini tumula tokom kasnog srednjeg vijeka vršili su se ukopi o čemu svjedoči jedan sačuvani stećak i nadgrobne ploče utonule u zemlju.

“U presjeku iskopa vidi se arhitektura grobova s kamenim obložnim pločama te ljudske kosti razbacane po iskopu”, dodala je Marić Baković.

O devastiranju arheološkog lokaliteta informiran je direktor Zavoda za zaštitu spomenika u Sarajevu Ante Vojnović koji je prisustvovao terenskom izvidu na licu mjesta.

“Nakon viđenog, slučaj devastiranja arheološkog nalazišta prijavljen je MUP-u Kantona 10 gdje sam dao izjavu u svojstvu oštećene strane, a o svemu je informirana i Federalna uprava za inspekcijske poslove”, u izjavi za Fenu kazao je direktor Vojnović.

Šteta je napravljena, ocijenio je ravnatelj, te dodao da sada čekaju mjerodavne institucije koje će utvrditi što se tačno dogodilo i koji su razmjeri štete.

“Onda možemo razmišljati o pokušaju vraćanja lokaliteta u prvobitno stanje, mada mislim da je to s arheološke strane nepovratno uništeno”, zaključio je Vojnović.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.