Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostarski teatar mladih

MTM u Banja Luci izvodi predstavu “Pusta zemlja”

pusta zemlja

Kako je poemu pročitao eMTeeM i doveo je u vezu s društvom u kojem živimo govori predstava

Mostarski teatar mladih večeras će u sklopu Aplauz festa u Banja Luci u Domu omladine u 20 sati igrati predstavu “Pusta zemlja” rađenu po čuvenoj istoimenoj poemi T. S. Eliota.

“Pusta zemlja” je duga poema koja je široko priznata kao jedna od najpoznatijih poema 20. stoljeća i najznačajnije djelo moderne poezije. Objavljena je 1922. godine.

Poema se prvi put pojavljuje u Ujedinjenom Kraljevstvu u časopisu “The Criterion”, a u Sjedinjenim Američkim Državama u časopisu “The Dial”, a 1922. godine objavljena je kao knjiga.

Poznata je po frazama poput “April je najsvirepiji mjesec”, “Pokazat ću ti strah u pregršti praha” i mantri na jeziku sanskrit “Shantih, shantih, shantih”.

Eliotova poema nam predstavlja legendu o Svetom gralu i Kralju Ribaru u kombinaciji s prikazom suvremenog britanskog društva. Eliot ukazuje na mnoge književne i kulturne aluzije iz Zapadnog kanona, budizma i hinduističkih Upanišada i zato mnogi kritičari i naučnici smatraju ovu poemu mračnom.

Ton poeme oscilira između satiričnog i proročanskog, a poemu karakterišu nagle i nenajavljene promjene naratora, prostora i vremena, kao i aluzije na mnogobrojne i međusobno često različite kulture i književnosti.

Poema se sastoji iz pet dijelova. Prvi dio poeme “Sahrana mrtvaca” prikazuje različite motive razočarenja i očaja. Drugi dio “Partija šaha” opisuje nekoliko likova, čije se naracije smijenjuju, a koji iz iskustva govore na te teme “Propovijed vatre”, treći dio poeme, predstavlja filozofsku meditaciju koja je povezana sa slikovitim prikazom smrti i poricanja samog sebe, nastalim pod uticajem Avgustina Hiponskog i istočnjačkih religija. “Smrt od vode” je, četvrti i ujedno najkraći dio poeme, nakon kojeg ona kulminira u petom dijelu “Ono što reče grom”, koji dovodi do zaključka kroz sliku strašnog suda.

Kako je poemu pročitao eMTeeM i doveo je u vezu s društvom u kojem živimo govori predstava.

U predstavi igraju Sara Kljajić, Sarah Sarić, Irma Lipovac, Miran Bečević, Kemo Krpo, Haris Pašić, Adnan Bratić, Tarik Begović, Haris Habibija i Faris Smajkić, a režirao je Sead Đulić, priopćeno je iz MTM-a.