Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Obrazovanje kroz igru"

Nevid teatar u Mostaru izveo predstavu “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”

nevid teatar

“Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se financira u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija pod nazivom “Dijalog za budućnost”

U sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto 2019.”, u mostarskom Pozorištu lutaka u nedjelju je premijerno izvedena predstava banjalučkog Nevid teatra “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”.

Priča govori o Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznavajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svog oca kralja Žutka i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

Tekst predstave nastao je na osnovu motiva najboljih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta “Obrazovanje kroz igru”. Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta “Blago ispod krova” Sare Velage iz Jajca.

Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta “Gdje se sakrila ljepota?” Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kraljevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta “Domovinom mojom” Nedima Puriša iz Zenice, istaknuli su u Nevid teatru, navodeći Marka Dukića kao autora teksta koji ujedno potpisuje režiju i koreografiju.

Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija-Bojanić, koje su zajedno s Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizite. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić.

“Obrazovanje kroz igru” Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se financira u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija pod nazivom “Dijalog za budućnost: promoviranje društvene kohezije i raznolikosti u BiH”.

Predstava će biti izvedena i u Tuzli, Usori, Doboju, Travniku, Bugojnu, Kiseljaku, Kreševu, Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Banjoj Luci, priopćili su iz ‘Mostarskog ljeta’.