Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za kulturu

Otvorena izložba kaligrafskih radova “Ramazanski biseri”

kaligrafija mostar (1)

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić podsjetio je da je kaligrafska izložba drugi događaj u okviru manifestacije “Ramazan u Mostaru”

U okviru manifestacije “Ramazan u Mostaru” u mostarskom Centru za kulturu otvorena je izložba kaligrafskih radova „Ramazanski biseri”, autora Muniba Obradovića.

– Moj cilj je da se više ljudi zainteresira za ovu umjetnost i da osjete ljepotu koju i mi osjećamo dok izrađujemo naša djela – izjavio je Munib Obradović.

Na izložbi je prikazano 27 radova ovog Mostarca, jednog od najpoznatijih svjetskih kaligrafa čiji radovi krase i veliki toranj iznad harema Kabe u Meki. Obradović je rekao kako je većina djela nastala upravo u vremenu ramazana.

– Djela su rađena korištenjem klasičnih tehnika arapske kaligrafije, zastupljeni su rukopisi sulus-dželi i divani-dželi, a korištene su tehnike ebru stila, zatim i spisa kaligrafije rukom na tradicionalan način pomoću tinte kalema od trske i mukahhar papira, odnosno ručno pripremljenih papira. Imamo i dva rada koja su oslikana starom osmanskom tehnikom reljef s pozlatom harfa, što ovu izložbu čini posebnom – rekao je Obradović.

Kako kaže, vrijeme izrade djela ovisi od rada, neki se rade mjesecima, a neki za dan.

– Svaki rad kreiram kao novu kompoziciju, ne oponašam stare majstore, nego nastojim sam pronaći novu originalnu kompoziciju za određeni tekst, samim time je to proces koji najduže traje. Ima tu papira koji nikada ne budu izloženi, ali su dio tog procesa nastanka radova – naglasio je.

Obradović je završio Umjetničku akademiju za kaligrafiju i ornamentiku „Halil Aga” u Kairu, koja važi za najstariju školu kaligrafije u svijetu, a usavršavao se i kod poznatih egipatskih majstora, između ostalih i kod uglednog profesora Musada Hudejra Bursaidija.

– Ta četverogodišnja škola je dosta utjecala na moj rad, jer sam imao priliku učiti od jako dobrih majstora jer je Kairo riznica umjetnika raznih profila – kazao je Obradović.

Za motiv najčešće uzima ajete iz Kur'ana te mudrosti i stihove iz arapske književnosti, a rekao je da je kaligrafija stara kao i islam.

– Zapisivanjem Kur'ana imamo početke razvija ove umjetnosti, a razvojem kaligrafije mnogi su umjetnici dodavali svoj osobne elemente pa imamo više stilova kaligrafije. Kod nas se najviše koriste rukopis nesh za ispisivanje cijelog Kur'ana, a za ispise kuranskih ajeta u džamijama najčešće se koristi rukopis sulus-dželi, kojega i ja koristim – pojasnio je.

Izdvojio je i svoje najvažnije djelo.

– Svako djelo ima svoju priča, ali izdvojio bih djelo Er Rahman, 60-61. ajet, na njemu sam radio dugo, a taj rad mi je omogućio razvoj karijere i za njega sam nagrađen na natjecanju u Istanbulu, kao najbolja kompozicija ispisana u formi elipse – kazao je Obradović.

Osvrnuo se i na utjecaj modernosti na ovu tradicionalnu vještinu umjetnosti.

– Ima i moderan pristup kaligrafiji, koji je naravno slobodniji. Kaligrafija kojom se ja bavim je klasična kaligrafija, u kojoj se vodi računa o ljepoti harfa i kompozicije te lakoći čitanja. U modernoj kaligrafiji primjenjuju se i suvremeni materijali, kolorit se više koristi, ali to je normalna stvar jer se umjetnost razvija – zaključuje Obradović.

Predsjednik mostarskog Gradskog vijeća Salem Marić podsjetio je da je kaligrafska izložba drugi događaj u okviru manifestacije “Ramazan u Mostaru”.

– Posjećenost je jako dobra i mislim da je manifestacija postigla ono što smo očekivali. Još jedanput bih pozvao sve građane Mostara, bez obzira na vjeru i naciju, da posjete ovu manifestaciju. Nadam se da će Mostar po ovome u dogledno vrijeme biti prepoznatljiv. Lijepe poruke idu iz Mostara, kao što su išle i za vrijeme Adventa u Mostaru. Vjerujem kako će ovakve poruke iz Mostara ići i u budućnosti – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Mostara – poručio je Marić.

Dodao je kako kulturna scena Mostara raste iz godine u godinu te da građani mogu birati iz mnoštva kulturne ponude.

– Mislim da Mostar prednjači u kulturnim manifestacijama, neću reći više od Sarajeva, ali imamo Mostarsko ljeto, Mostarsko proljeće, Advent, Ramazan, Mostar Open City, Mostar Summer Fest. Ne znam da netko može biti nezadovoljan. Ako se ima mogućnosti za proširenje kulturnih aktivnosti, svi su dobrodošli, a mi ćemo se potruditi pronaći sredstva za financiranje dobrih ideja kada je u pitanju oblast kulture – kazao je Marić.

Izložba “Ramazanski biseri” otvorena je do 14. travnja.