Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti

Otvoreni 59. “Sarajevski dani poezije”

Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH predstavio je ukratko program ovogodišnjih Sarajajevskih dana poezije

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH danas su otvoreni 59. Sarajevski dani poezije, a trajat će do 19. decembra.

Iz Društva pisaca BiH su istaknuli da će ovi Sarajevski dani poezije biti u skladu sa onim što zovemo dio nove normalnosti.

– Tokom ovogodišnjih Dana poezije najviše ćemo koristiti mreže tako da će sve naše programe ljubitelji pisane riječi moći pratiti putem Zoom platforme, a linkove možete pronaći na web i Facebook stranici Društva pisaca BiH. Pozitivno je što će naši pjesnici moći pristupiti iz svakog dijela BiH i svijeta te da će i šira publika imati priliku da čuje stihove najeminentijih pjesnika. Planiramo da ovo bude dio naše budućnosti i koristit ćemo nove tehnologije i na narednim manifestacijama – kazao je Nazif Hasanbegović, predsjednik Organizacionog odbora manifestacije.

Mile Stojić predsjednik Programskog savjeta manifestacije kazao je da će tradicionalna nagrada društva pisaca „Bosanski stećak“ biti dodijeljena u subotu, 19. decembra u 16.30 sati.

– Predsjedništvo Društva pisaca odlučilo je da ove godine nagrada pripadne Biseri Alikadić. Ona je žena koja je od objave svoje prve knjige, početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, razbijala tabue. Bisera je prva Bošnjakinja koja je objavila erotski roman „Larva“ i talasala je cijeli život našu provinciju svojim izuzetno kvalitetnim poetskim i književnim izrazom . Objavila je brojne knjige poezije, dva romana, literaturu za djecu. ..Iako je u trećoj životnoj dobi i dalje je veoma aktivna i prisustna na sceni i smatram da je dodjela ovog priznanja Biseri Alikadić veliko priznanje i Društvu pisaca koje je dodjeljuje – kazao je Stojić.

Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH predstavio je ukratko program ovogodišnjih Sarajajevskih dana poezije.

– Između ostalog obilježit ćemo 110. godišnjicu rođenja velikog bh. pjesnika Skendera Kulenovića. U saradnji sa Austrijskom ambasadom u BiH obilježit ćemo stogodišnjicu rođenja velikog austrijskog pjesnika Paula Celana. Zatim, imat ćemo i program posvećen ovogodišnjoj dobitnici Nobelove nagrade za književnost Lousie Elisabeth Gluck. U svakom slučaju, sa svim ovim programskim sadržajima pokušat ćemo da ostanemo na nivou kvaliteta manifestacija koje su održane proteklih godina, a u nadi da ćemo naredne Sarajevske dane poezije dočekati u normalnijim i sretnijim okolnostima – zaključio je Hajdarević.