Kultura

Počinju Dani kazališta “Vitez 2020”, repertoar diktira korona

19/09/2020

Voditelj GKM-a Vitez Ivan Sajević kazao je kako je ovogodišnje izdanje pozorišnih dana organizirano u nikad složenijoj situaciji

Predstava Gradskog kazališta mladih (GKM) Vitez “Nema me” otvorit će 12. dane kazališta “Vitez 2020” u nedjelju, 20. septembra. Predstava će biti izvedena u Kazališnoj dvorani Vitez s početkom u 20 sati.

Voditelj GKM-a Vitez Ivan Sajević kazao je kako je ovogodišnje izdanje pozorišnih dana organizirano u nikad složenijoj situaciji.

“Uslijed aktualne situacije s koronavirusom broj publike je ograničen, a i naredbe kriznih stožera dodatno nam usložnjavaju organizaciju. Pratit ćemo razvoj situacije i sukladno tomu planirati daljnje korake. Imamo načelno dogovorene gostujuće predstave kazališnih skupina s područja BiH, kao i zemalja okruženja, ali kompletan program ipak će ovisiti o epidemiološkom stanju, tako da ćemo svakog tjedna objavljivati raspored igranja predstava”, kazao je Sajević.

Iz GKM-a Vitez ističu kako predstava “Nema me” istražuje i propituje odnos pojedinca i mase.

“Pojedinac prikazuje žrtve otmice, nasilja, medijskog linča, emotivne manipulacije, inertne birokracije kojima su ‘vezane ruke’. Pojedinac, u ovom slučaju, nemoćan je izboriti se protiv nemilosrdnog društva u cjelini. S druge strane, društvo zbog vlastite superiornosti tlači, ponižava, omalovažava, ignorira, zastrašuje, obeshrabruje, diskreditira pojedinca, odnosno žrtvu”, priopćeno je iz Gradskog kazališta mladih Vitez.

U predstavi glume Monika Maros, Franko Bralo, Elena Stojak, Luka Baškarad, Minela Salkić, Robert Šafradin, Ines Pavlović, Ivan Žuljević, Sara Šantić, Nikola Lujić, Sunčica Strukar. Predstavu je režirao Marko Mirković, a rađena je kroz istraživanje i adaptaciju teksta “Ja ili neko drugi” Maje Pelević.

Ovogodišnje pozorišne dane u Vitezu podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, najavili su organizatori.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.