Kultura

mali MESS

Predstava “Dječaci Pavlove ulice” na Youtube kanalu u okviru Festivala MESS

14/11/2020

Više informacija o jubilarnom 60. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS dostupno je na www.mess.ba

“Dječaci Pavlove ulice”, predstava reditelja Olivera Jovića, nastala u produkciji Dramskog studija Centra za kulturu općine Travnik, bit će prikazana u nedjelju u podne na Youtube kanalu Festivala MESS u okviru dječijeg programa, mali MESS.

Ovaj dječji klasik mađarskog pisca Ferenca Molnara, namijenjen za sedam i više godina, govori o skupini dječaka koji žele odbraniti svoj prostor za igru od druge skupine koja im isti želi oteti.

– Ova naizgled jednostavna priča zapravo je povod za mnogo ozbiljniju temu. Slobodan prostor je toliko cijenjen da za njega vrijedi čak i “voditi bitke”, u što su se upustili i junaci ovog djela. Ova borba za komad vlastite zemlje odiše slobodom i svime što taj osjećaj zapravo znači – istakao je reditelj predstave Oliver Jović.

Predstava je naišla na jako dobre kritike, a jednu od njih napisala je glumica Slađana Zrnić u julu 2020. godine nakon igranja na 48. teatarskom festivalu FEDRA u Bugojnu.

“Suština rada sa djecom i mladima je u njihovom sazrijevanju i učenju pravih vrijednosti baveći se temama poput drugarstva, ljubavi, istine i pravde. Ovdje pozorišni pedagog Oliver Jović u najboljem smislu to poštuje, a na koncu, rezultat je predstava koja osvaja publiku i razgaljuje naša srca”, napisala je Zrnić.

U predstavi igraju Vedad Babanović, Adna Dautović, Asadullah Nekemi, Vedad Kerić, Selma Grabus, Hanan Hrnjić, Adin Šehić, Stefan Jovišić, Amila Mrkonja i Mia Mijić. Scenografiju potpisuju Almir Šehić i Elvedina Šehić, kostimografiju Kolektiv, koreografiju PS Maya, songove Taik Ganić, a fotografije Mirsad Mujanović.

Više informacija o jubilarnom 60. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS dostupno je na www.mess.ba.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.