umjetnička galerija

Promocija ARTsee aplikacije i izložba djela Ferdinanda Hodlera

ARTsee promo4

Izložba će biti otvorena za posjete do kraja decembra a za taj periodu su planirane i besplatne prateće aktivnosti, za djecu i mlade s razvojnim teškoćama

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine pripremala je, u saradnji sa švicarskom Ambasadom u Bosni i Hercegovini, šest mjeseci sadržaje prilagođene djeci i mladima s razvojnim teškoćama, a temelje se na djelima švicarskog umjetnika Ferdinanda Hodlera.

Sadržaji namijenjeni toj populaciji koristit će se putem asistivnog oblika tehnologije – android aplikacije pod nazivom ARTsee. Aplikacija je kreirana 2019. godine s namjerom da ciljnoj grupi omogući bolje razumijevanje umjetničkih djela putem animacije, zvuka i teksta.

Tim povodom iz Umjetničke galerije BiH za 15. decembar, s početkom u 11 sati, najavljuju promoviranje ARTsee aplikacije i otvaranje izložbe selektovanih Hodlerovih djela, koja su prilagođena boljem razumijevanju toj ciljnoj grupi.

Izložba će biti otvorena za posjete do kraja decembra a za taj periodu su planirane i besplatne prateće aktivnosti, za djecu i mlade s razvojnim teškoćama.

– Posjetioci koji dođu na izložbu, sa svojom djecom, na korištenje će dobiti muzejski tablet putem kojeg mogu iskusiti umjetnost putem tog digitalnog pomagala. Zbog globalne pandemije, koja je naša svakodnevnica već skoro dvije godine, ARTsee aplikaciju je moguće besplatno skinuti, putem Google Play Store, pod nazivom ‘ARTsee UGBIH’ i koristiti u kućnom okruženju – navodi se.

Do kraja godine Galerija će objaviti i novu web stranicu muzejsko-obrazovnih programa i dodatnih aktivnosti (www.artseeugbih.ba) koje realizuje za različite društvene grupe.