Kultura

nagrađivana studentica

Recital violončelistice Selme Hrenovice na “Majskim muzičkim svečanostima”

15/06/2021

Recital violončelistice Selme Hrenovice upriličen je u Koncertnoj sali 'Cvjetko Rihtman' (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo)

Recital mlade violončelistice Selme Hrenovice, višestruko nagrađivane studentice II ciklusa studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. dr. Belme Alić priređen je u okviru 14. izdanja ‘Majskih muzičkih svečanosti’.

Repertoar je obuhvatio etablirana djela iz savremene literature napisane za violončelo, a koncert je počeo praizvedbom djela “Taped AMP” za ozvučeno violončelo i traku (2021) Mirze Gološa (r. 1996), mladog pijaniste i studenta druge godine Odsjeka za kompoziciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. dr. Dine Rešidbegovića.

Na programu se našla i “Sacher varijacija” (1975) poljskog kompozitora Witolda Lutoslawskog (1913-1994), a Selma Hrenovica je izvela i “Sequenzu XIV” za violončelo solo (2002) Luciana Beria (1925-2003), posljednju iz ciklusa istoimenih virtuoznih komada napisanih za različite instrumente.

Repertoar je uključio i kompoziciju “Curve with Plateaux” (1982) Jonathana Harveya (1939-2012), a koncert je zaokružen izvedbom “Remembering Esenin” (1974) za violončelo i klavir britanskog kompozitora i aktiviste za ljudska prava Nigela Osbornea (r. 1948) u zajedničkoj interpretaciji Selme Hrenovice i Mirze Gološa.

– Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca je bio ograničen. Snimak koncerta dostupan je na zvaničnom YouTube kanalu Koncertna sezona MAS – navodi se u saopćenju za javnost Muzičke akademije.

Recital violončelistice Selme Hrenovice upriličen je u Koncertnoj sali ‘Cvjetko Rihtman’ (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo).

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.