Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

drugi put "bez kontakta"

Spahić: “Sarajevska zima” uspješno realizirana i u uslovima pandemije

IbrahimSpahic

Dodao je kako je ponosan na to na koji način su u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu, na Muzičkoj akademiji, Likovnoj akademiji, umjetnici, studenti i profesori stali iza jednog ovakvog projekta kao što je festival

Direktor Međunarodnog festivala „Sarajevska zima“ Ibrahim Spahić je, rezimirajući ovogodišnje izdanje tog festivala, koje je održano u specifičnim uvjetima pandemije, kazao da je festival uspješno realiziran, iako živimo u vremenu online komunikacije, bez stvarnog dodira i kontakata između publike i umjetnosti.

Kaže da su još neki programi ovih dana prisutni kroz galerije, a jedan koncert će biti organiziran u maju.

Napomenuo je da je Festival po drugi put zatečen pandemijom, podsjetivši da je i prošle godine, u uvjetima vanrednog stanja, „Sarajevska zima“ u cijelosti realizirana.

Po njegovim riječima, 2021. godina je bila višestruko značajnija za živu umjetnost, a otvaranje festivala okupilo je umjetnike iz svih krajeva svijeta koji su slali online poruke i priloge, od Japana do Amerike i drugih krajeva svijeta.

– Ono što je karakteristično za to otvaranje je bio sjajan program naših umjetnika koji su nastupili. Mislim da smo time pokazali da se u tom svijetu između online-a i stvarnoga života i kontakta, „Sarajevska zima“ našla u procjepu i da je u stanju da se nosi s tim vremenom i prostorom – naveo je Spahić.

Po njegovim riječima, u galerijama je bilo više od 20 različitih izložbi i projekata, instalacija, bile su pozorišne predstave u Narodnom pozorištu i u Pozorištu mladih, realiziran je program u centru kulturne djelatnosti mladih u Jelićevoj…

– S druge strane, imali smo jedan specifičan okvir koji se zove „Online Family Art“. Umjetnička porodica je postala svaka ona koja je tokom pandemije tu proteklu godinu imala prilike da i sama kreira, od pisanja do slikanja, od pjevanja do traganja za kontaktom sa svojim najbiližima, koji su možda bili preko puta ulice, ili u drugom dijelu grada i nisu se mogli nikako sastati u proteklom periodu – istaknuo je Spahić.

Umjetnost je, smatra on, na jedan specifičan način spojila i njih i umjetnike svijeta.

Ocijenio je da je Festival „izvanredno realiziran“, o čemu svjedoči i, kako je kazao, jedna čudesna priča koju su napravili 15. aprila, na Svjetski dan umjetnosti, u Školi primjenjenih umjetnosti.

– Tog dana je naš fokus bio na radu profesora, na onome što je prirodni dio Festivala, a to su obrazovanje, kultura, umjetost i pokret. To je jedna izvanredna izložba koja pokazuje od kolikog je značaja da se ne prekida obrazovni proces u školama, da se vodi računa o epidemiološkim mjerama i da budu ljudi oprezni i čuvaju se od pošasti koja se zove korona, a da istovremeno stiču znanja i da oblikuju svoj život uz ono što jeste najvažnije, a to su knjiga, umjetnost, stvaralaštvo, muzika…- kazao je Spahić.

Dodao je kako je ponosan na to na koji način su u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu, na Muzičkoj akademiji, Likovnoj akademiji, umjetnici, studenti i profesori stali iza jednog ovakvog projekta kao što je festival.

– Želim čestitati svima i zahvaliti na učešću, posebno zbog činjenice da je publika održala Festival, da su umjetnici imali priliku da učestvuju i da je ono što je medijska slika festivala i Sarajeva bila prisutna ponovo u cijelom svijetu – zaključio je Spahić.

Ovogodišnji 37. festival “Sarajevska zima” održan je pod motom “Family online art”, u znaku stote godišnjice Narodnog pozorišta Sarajevo, stote godišnjice rođenja kompozitora Astora Piazzolle, 700 godina smrti pjesnika i filozofa Dantea Alighieria i 150. godišnjice rođenja Mahatme Gandija.