Cineplexx Plaza

Svečana projekcija filma “Quo vadis, Aida?” održana u Mostaru

FNA_128686

Rediteljica filma Jasmila Žbanić novinarima je kazala kako je jako zadovoljna filmom za koji postoji veliki interes publike te da joj je želja da film vidi što više ljudi

Svečana projekcija bh. kandidata za nagradu Oscar, novog filma redateljice Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?”, za ekipu, goste i prijatelje filma održana je večeras u Cineplexx Plazi u Mostaru.

Rediteljica filma Jasmila Žbanić novinarima je kazala kako je jako zadovoljna filmom za koji postoji veliki interes publike te da joj je želja da film vidi što više ljudi.

Zadovoljstvo je također iskazala i reakcijama majki u Potočarima gdje je također upriličena projekcija, a koje su rekle da je film potpuno autentičan, da su zahvalne što film postoji te što će putovati i govoriti o Srebrenici.

Upitana kada je osjetila da je došao trenutak za snimanje ovog filma, redateljica Žbanić je kazala da se u realizaciju krene onda kada čovjek osjeti da je spreman, da je sazrio, da su se stekli uvjeti i da postoje pravi glumci za te likove.

Što se tiče europske turneje Žbanić je istaknula kako film trenutno igra na oko 10 festivala, a da europska distribucija kreće u proljeće.

– Za sada znamo za nekih petnaestak država gdje bi u proljeće trebali krenuti s filmom, ali sve je neizvjesno, međutim ja se iskreno nadam da će biti tako. Za film postoji veliki interes i želim da ga što više ljudi vidi – zaključila je Žbanić.

Jedan od glumaca u filmu je i Saša Oručević iz Mostara koji smatra da je redateljica ovim filmom pokazala jednu veliku hrabrost i odgovornost.

– Hrabrost da se sama ova tema obrađuje, a odgovornost prema istoj toj temi. Jasmila je veliki profesionalac, nije nam prvi put da surađujemo, i kada nekome vjerujete puno je lakše raditi. Jedno veliko iskustvo i sve čestitke redateljici – kazao je Oručević

U filmu glumi i Jelena Kordić iz Mostara koja ističe da je izuzetno ponosna što je dio ove priče.

– Jasmila je ovim filmom na najplemenitiji mogući način odala počast svim žrtvama rata i žrtvama genocida jer je kroz ovaj film napravila jedno ogromno umjetničko djelo. Izuzetno sam ponosna da sam i sama sudionikom cijele ove priče koja pored genocida, govori i o svim žrtvama bilo kakve diskriminacije i svemu onome čemu svakodnevno nažalost svjedočimo i prema čemu nažalost jako rijetko reagiramo – kazala je Kordić.

Inače, ovogodišnji bh. kandidat, film “Quo vadis, Aida?”, svjetsku premijeru imao je u natjecateljskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivalu, te je uslijedila distribucija u kinima u Bosni i Hercegovini.

Radnja filma govori o genocidu u Srebrenici, a glavni lik Aida radi kao prevoditeljica u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Edita Malovčić.

Producenti filma su Damir Ibrahimović i Jasmila Žbanić (Deblokada, BiH), a film je realiziran u koprodukciji sa Coop99 (Austrija), Digital Cube (Rumunija), N279 Productions (Holandija), Razor Film (Njemačka), Extreme Emotions (Poljska), Indie Prod (Francuska) i Torden Film (Norveška), u partnerstvu sa Radio Televizijom Bosne i Hercegovine, turskom TRT, njemačko-francuskom TV ARTE/ZDF i austrijskom ORF.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 20 godina kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmskih radnika, 2001. godine je nominiran film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića, koji je u ožujku 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oscar za najbolji strani film.

Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti AMPAS, a jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan od najgledanijih televizijskih programa tijekom godine u SAD-u i u svijetu.

Svečana projekcija filma u Cineplexx Plaza u Mostaru održana je uz sve mjere zaštite od pandemije virusa covid-19.