Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cijelo selo se diglo na noge da spasi slona iz smrtonosne klopke

slon spasavanje2

Aktivisti za očuvanje i zaštitu prirode u Keniji zajedno sa cijelim selom koje se diglo na noge, spasili su mužjaka slona koji je upao u ogromno blato preko noći i nije se mogao izvući, ostavši tako bez vode i hrane.

Videa i fotografije objavljene na internetu prikazuju spasioce kako životinji daju vode, prije nego što su je izvukli na sigurno u operaciji spašavanja koja je trajala četiri sata.

Kako se navodi na Facebook stranici nevladine organizacije za očuvanje prirode, Lewa Wildlife Conservancy, slon je popio 100 litara vode prije nego su ga s tri automobila uspjeli izvući i smrtonosne klopke.

“Nevjerovatno je kako je ovo divlje, moćno biće u potpunosti imalo povjerenja u nas. Zaista sam osjetio da je znao da smo tu da pomognemo”, napisao je jedan od aktivista, koji je učestvovao u akciji.

“Mora da je pao noć prije i bio je iscrpljen zbog pokušaja da se izvuče. Kada smo došli na to mjesto, bio je veoma nervozan i, iako je bio veoma slab, uspio je da se malo pomjera kako bi nam pokazao da je u njemu još ostalo neke snage”, napisao je drugi aktivista.

“Odlučili smo da mu damo vode, dok smo čekali da dođe drugi tim kako bismo ga spasili”, dodao je.

Njegov kolega je napisao da je cijeloj akciji prisustvovalo i četrdesetak plemenskih vođa, te da je slon ostao miran dok su stavljali konopac oko njega kako bi ga izvukli iz blata.