Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dobitnica Zvono Award 2016 je Nina Komel

Nina Komel, Uslovna sloboda (Ja sam kao slobodan), 2013, prostorno-vremenska instalacija

Dobitnica Zvono Award 2016 je Nina Komel! Žiriranje pristiglih prijava održano je 3. aprila 2016. u prostorijama SCCA u Sarajevu. Žiri u sastavu: Maja Bajević (Sarajevo), predsjednica žirija, Dunja Blažević (Beograd), Igor Bošnjak (Trebinje) Jusuf Hadžifejzović (Sarajevo), Selma Selman, umjetnica, (Bihać/New York), dobitnica nagrade ZVONO 2014., donio je odluku o izboru finalista za nagradu za mlade likovne umjetnike – ZVONO Award 2014.

Uvidom i analizom svih prispjelih radova žiri je od prijavljenih 24 umjetnika i umjetnica jednoglasno izabrao četiri finalista: Jelena Fužinato (Prnjavor/Berlin), Alma Gačanin (Sarajevo), Nina Komel (Brod) i Enes Žuljević (Mostar).

Članovi žirija su se složili da je kvalitet umjetnika/ca i njihovih radova ove godine bio doista izuzetan. Radovi su prispjeli iz svih dijelova BiH, te u svim vrstama umjetničkih medija.

Kvalitet tih radova, njihova prezentacija i trud uložen u aplikaciju su bili žiriju svojevrstan znak koliko mladi/e umjetnici/e nagradu Zvono shvaćaju ozbiljno. U okruženju u kojem nema nikakve podrške likovnoj umjetnosti ili je ona sporadična, ovakav rezultat je neočekivan i tim više nego za svaku pohvalu.

Pobjednica Nina Komel

Pobjednica Nina Komel

Visoki kvalitet prijava je doveo do toga da je žiri veliku većinu radova uzeo u obzir. Iako je bilo izuzetnih pojedinačnih radova, morajući ipak napraviti selekciju, žiri se odlučio da prvenstveno da podršku cjelovitom prikazanom umjetničkom angažmanu, držeći se pri tome više sadržajnog nego formalnog kriterija.

Uz velike čestitke svim umjetnicima i umjetnicama, žiri želi da se zahvali svim učesnicima na hrabrosti, upornosti i ozbiljnosti sa željom da tako i nastave. Nakon što je Saša Bukvić proglasio pobjednicu, Nina se svima zahvalila na podršci, a posebno se zahvalila svima onima koji su pomogli iznimno zahtijevnu tehničku izvedbu njenog projektabi i obećala da će se ubuduće orjentirati na minimalizam ;).

ZVONO AWARD 2016

Nina Komel

Rođena je 1986. godine u Slavonskom Brodu (HR). Na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjaluci 2010. god. diplomirala je slikarstvo.

Titulu master umjetnika novih likovnih medija stiče 2012. god. na Akademiji likovnih umjetnosti u Novom Sadu.

Od 2013. god. stalni je član akvarelističke kolonije «Sava». Komel živi i radi na relaciji Brod-Novi Sad.

„Polazna tačka moga rada zasniva se na dokumentovanju ličnog iskustva, unutar realnog prostora, korišćenjem vizuelnog i nevizuelnog jezika. Ideja kojom se vodim bazira se na individualnoj poetici pomoću koje naglašavam doživljaj prepoznavanja apsurdnog stanja, svakodnevnih banalnosti koje pripadaju opštem iskustvu.

Objektivnom transformacijom tokom rada težim prepoznavanju samog vremena u kojem se nalazim, okrećući se projektu “panoptikona” ironizirajući ga u svojim umjetničkim praksama.

Okupacijom realnog prostora govorim o kontekstu zadobivanja izolacije te percepiram realnost kao znakove koje promatrača informiraju o stanju kulture, umjetnika i djela. Pod utjecajem i pritiskom kulture, želim da iskažem nametnuto osjećanje, mišljenje i ponašanje koje nas neprekidno oblikuje“.

Opis izloženog rada

U umjetničkoj instalaciji Uslovna sloboda (2012), Komel se bavi razvijanjem narativa teorije zavjere i raspada Jugoslavije te kontekstualizira nastanak uslovne slobode.

Tehnička realizacija rada – uspostavljanje zvučnih simbola međunarodnih telefoniskih kodova, koji podstiču na predviđanje političke situacije koja slijedi – razvijena je u saradnji sa Duškom Brković.

Samostalne izložbe

2013: Realan prostor i vizuelni jezik, Galerija za mlade «Macut», Novi Sad. 2008. Kafa i cigarete, Osnovna škola «Boško Buha», Brod. Grupne izložbe: 2015: Nova runda kulturnog dijaloga, Kulturno prosvjetna zajednica, Odžaci. 2014: Retrospektiva projekta Razlike, Muzej savremene umjetnosti Vojvodine, Novi Sad. 2013-2015: Akvarelistička kolonija «Sava», Gradska galerija, Brod. 2013: Projekat Razlike, Studentski kulturni centar «Fabrika», Novi Sad; Sudari, Studentski kulturni centar, Beograd. 2012-2014: Banja Luka Art Fest, Društveno kulturni centar «Incel», Banja Luka. 2010-2013: Izložba minijature Min-Max, Banski dvori, Banja Luka. 2008: Slobodan um, performans, Muzej savremene umjetnosti, Banjaluka. 2006-2009: Izložba Akademije umjetnosti, Akademija umjetnosti, Banja Luka.