Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ako ovo radite imate 75 odsto više šanse da dobijete rak

solarium

Korištenje solarijuma svrstano je u prvu kategoriju rizika od izazivanja karcinoma kože. Ako mladi do 30 godine koriste kvarcne lampe, povećavaju šanse za čitavih 75 odsto za dobijanje melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Sunčanje u solarijumu povećava šanse za dobijanje raka kože za 75 odsto, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija. Stručnjaci su potpuno sigurni i da su solarijumi opasni po život.

Korišćenje tog aparata svrstano je u prvu kategoriju rizika od izazivanja karcinoma, kao azbest ili pušenje. Ultraljubičasto zračenje kvarcnih lampi naročito može da ugrozi zdravlje djece i mladih do 30 godina.

Stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije procenjuju da je solarijum štetan isto kao kad bi ste popili čašu arsena, koji je jak hemijski element, a njegove soli su izazivači raka, ili ako bi ste udisali bojni gas koji uništava kožu i stvara rane.

Prema najnovijim istraživanjima, ako mladi do 30 godine koriste kvarcne lampe, povećavaju šanse za čitavih 75 odsto za dobijanje melanoma-najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

“Želimo da vidimo upozorenja i starosna ograničenja u salonima sa solarijumima. Mlađima od 18 godina trebalo bi da bude zakonom zabranjeno da ih koriste jer je mlada koža veoma osjetljiva”, rekla je Keith Arny iz Britanskog udruženja za proučuvanje malignih tumora.