Život i zdravlje

novi soj

Britanski stručnjaci: Nije smak svijeta, delta nas brine više od omikrona

27/11/2021

Jučer je Svjetska zdravstvena organizacija označila B.1.1.529 varijantom koja izaziva zabrinutost i nazvala je omikron, a slučajevi su identificirani i u Izraelu i Belgiji

Šef engleskog javnog zdravstva Chris Whitty kazao je za Telegraph da delta varijanta izaziva veću zabrinutost u Ujedinjenom Kraljevstvu nego nova varijanta omikron.

Whitty je rekao da su ministri u pravu što su poduzeli “mjere predostrožnosti” na granicama kako bi usporili dolazak nove varijante u Britaniju. No, upozorio je da bi svaki pokušaj nametanja “više ograničenja” mogao izgubiti podršku javnosti i sugerirao je da je zabrinutost najbolje usredotočiti na neposrednije prijetnje.

Jučer je Svjetska zdravstvena organizacija označila B.1.1.529 varijantom koja izaziva zabrinutost i nazvala je omikron, a slučajevi su identificirani i u Izraelu i Belgiji. Znanstvenici se boje da bi veliki broj mutacija ove varijante mogao značiti da može izbjeći cjepiva.

“Delta soj je veća opasnost”

Whitty je rekao da je više zabrinut zbog rizika koje predstavljaju postojeće varijante, opisujući delta soj kao nesumnjivo glavnu stvar o kojoj se moraju brinuti od sada do Božića.

“Oduvijek smo znali da će se nove varijante pojaviti s vremena na vrijeme… Ali postoji jako puno toga što ne znamo i mislim da vjerovatno nije od velike pomoći nagađati”, kazao je.

Sir John Bell, jedan od najviših vladinih savjetnika za cjepiva, rekao je da bi nova varijanta na kraju mogla uzrokovati samo “curenje iz nosa i glavobolje” kod onih koji su cijepljeni.

Bell, glavni profesor medicine na Sveučilištu u Oxfordu, rekao je da bi, iako bi nova varijanta mogla izbjeći antitijela, bila manja vjerojatnost da će pobjeći od T-stanica i drugih dijelova imunološkog sustava koji pružaju širu zaštitu.

Profesor James Naismith, direktor Instituta Rosalind Franklin, rekao je za BBC da cjepiva i novi tretmani za covid znače da je novi razvoj događaja “loša vijest, ali ne i smak svijeta”.

Vodeća britanska liječnica: Nova varijanta korone je najznačajnija dosad

“Nova varijanta koronavirusa je najznačajnija varijanta koju su znanstvenici dosad otkrili”, rekla je jučer direktorica britanske Agencije za zdravstvenu sigurnost Jenny Harries.

“Ovo je najznačajnija varijanta koronavirusa koju smo dosad uočili. Potrebna su hitna istraživanja kako bismo naučili više o tome koliko je zarazna, opasna i otporna na djelovanje cjepiva”, rekla je Harries, a prenosi BBC.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.