Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

premijera u tuzli

Ekološki film “Zeleni otisak”: Svi da shvate vlastititu odgovornost u zaštiti okoliša

Fotografija 2

Film „Zeleni otisak“ sastavni je dio velike ekološke kampanje pod nazivom „Naših EKO 10“

U povodu obilježavanja desete godišnjice rada i djelovanja projekta “Let's Do It Tuzla”, u nedjelju, 5. juna, u  dvorani multipleksa CineStar Tuzla, premijerno je prikazan ekološki film pod nazivom “Zeleni otisak”.

Simbolično, premijera filma je održana na dan koji se širom svijeta obilježava upravo kao Dan zaštite okoliša, a kojim se nastoje istaknuti glavni ekološki problemi te omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u procesu održivog razvoja našeg okoliša.

Vođeni upravo tim motivima, mladi okupljeni oko projekta “Let's Do It Tuzla” odlučili su da deset godina svog neumornog truda i rada ovjekovječe ekološkim filmom, a koji, uz jedan multidisciplinaran pristup, prikazuje mnogobrojne izazove u procesu zaštite životne sredine i okoliša, odnosno doprinos našeg društva u pravcu poboljšanja i unapređenja stanja.

Osim toga, filmom je prikazano efiksano djelovanje i realni rezultati postignuti od strane mladih ljudi koji već 10 godina nesebično ulažu svoje vrijeme i trud kako bi naša životna sredina bila bolje i zdravije mjesto za život.

– Naši koordinatori i volonteri su još 2012. godine postali svjesni veličine i važnosti problema nedovoljne i neadekvatne brige za okoliš, zbog čega su i odlučili da uzmu stvar u svoje ruke i krenu u njegovo rješavanje. Poseban fokus smo stavili na podizanje nivoa svijesti stanovništva o značaju očuvanja životne sredine i okoliša, a upravo zbog toga smo odlučili da naša zapažanja prikažemo javnosti i kroz film. Uprkos svim preprekama na koje smo nailazili, projekat ‘Let's Do It’ djeluje aktivno već 10 godina. 10 godina neumornog i istrajnog rada, potpune ljubavi prema ovom poslu, empatije prema prirodi, discipline i organizovanosti na zavidnom nivou, je iza nas. Premijerom ovog filma krunisali smo naše desetljeće i dali sebi dodatni vjetar u leđa da ka ostvarenju zajedničkih ciljeva još hrabrije koračamo, izjavio je Amar Kavgić, idejni tvorac i pokretač projekta “Let's Do It Tuzla”.

Glavni partner „Let's Do It Tuzla“ tima, u procesu kreiranja ovog filma, bila je Una Storia d.o.o. Tuzla. Film je režirao Mirza Efendić, a scenarij potpisuje Amar Kavgić.

Film „Zeleni otisak“ sastavni je dio velike ekološke kampanje pod nazivom „Naših EKO 10“, a kojim „Let's Do It Tuzla“ tim, na mnoge načine, nastoji podstaknuti građane na društveno odgovorno i ekološki prihvatljivo djelovanje. Tako će u okviru ove kampanje, pored tradicionalnih velikih terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća, koje su planirane za mjesec septembar i oktobar, biti realizovane i mnogobrojne promotivne aktivnosti, zatim događaj za cijelu porodicu ‘Family Day’, nagradna darivanja, druženja sa članovima tima i još mnogo toga.