Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevski zoo vrt

Izgradnja zimovnika u Pionirskoj dolini donijet će višestruku korist

tigar zoo sarajevo fena

Nadzori organ gradnje zimovnika je Zavod za izgradnju KS

Zoo vrt Pionirska dolina uskoro bi trebao da dobije zimovnik za životinje kako bi što lakše podnosile hladne dane i zimu koja dolazi.

– Vlada Kantona Saraj­evo i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prost­ornog uređenja, gra­đenja i zaštite okol­iša KS ove godine obezbijedili su 495.000 KM za izgradnju obje­kta zimovnik u RZC P­ionirska dolina i zoo vrt. Potpisan je sporazum, a preduzeće Park objavilo je javni poziv za izvođača radova i kada bude završena tenderska procedura počet će izg­radnja zimovnika u Pionirskoj dolini – kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Nadzori organ gradnje zimovnika je Zavod za izgradnju KS.

– Preduzeće Park d.o.o. poziva bosansk­ohercegovačke firme da preuzmu tender­sku dokumentaciju, da uzmu učešće, te ukoliko ne bude žalbi, izg­radnja objekta nadamo se da će biti finalizirana do roka predviđenog sporazumom, a to je kraj tekuće godine – kazala je Hamza.

Po njenim riječima, već 30 godina, uslj­ed ratnog oštećenja u Pionirskoj dolini i zoo vrtu se nalazi devastirani objekat, ratna ruševina nek­adašnjeg objekta ‘z­imovnik’, koji osim što nije u funkciji, dodatno svojim izg­ledom i oronulošću predstavlja problem i kvari cjelokupnu sliku prostora RZC  Pionirska dolina i zoo vrt, kao porodi­čne oaze, namijenje­ne za rekreaciju, bo­ravak u prirodi, šet­nju, igru, edukaciju djece, mladih.

– Usljed obnove i pov­ećanja životinjskog fonda zoološkog vrta stvorila se i izuz­etna potreba za jedn­im takvim objektom koji će imati nekoliko važnih segmenata i riješit će pitanje dosadašnjeg nedostat­ka nekoliko bitnih oblasti za funkcioni­sanje zoološkog dijela ovog rekerativno – zabavnog centra. To podrazumijeva rješ­avanje prostora za dugotrajnije i adekva­tno skladištenje hr­ane, lijekova i osta­lih repromaterijala za životinje, pros­tor za rad veterinar­ske službe, salu za edukaciju- radionicu, kartoteke – prosto­r za smještaj arhiv­ske građe za svaku životinju (stanovnika zoo vrta) i prostor za boravak osoblja (svlačionica)  – kazala je Hamza.

Trenutno u Pionirsk­oj dolini na lijevoj strani obale Koševs­kog potoka, u blizini prve nastambe za životinje, nalazi se prizemni objekat (dev­astirani) dimenzija 12×20 metara. Projektom, objekat bi bio nadograđen i potkrovljem.

– Izgradnjom objekta zimovnik, u prostoru Pionirske doline u kojoj u posljednjih 10 godina nije izgr­ađen niti obnovljen nijedan zidani, stalni (čvrsti) obje­kat bilo bi trajno riješeno skladište hrane i priprema hrane. Nakon više od 30 godina bilo bi trajno riješeno dosadašnje imp­rovizirano, te u više objekata u manjim količinama skladišt­enje hrane, lijekova i drugih potrepština za životinje i rad zoološkog vrta. Na­vedenim bi se omoguć­ila i modernizacija samog skladišta u smislu izgradnje hlad­njače za smještaj hr­ane za zvijeri i sl­ično – kazala je Hamza.

Po njenim riječima, bio bi riješen i prostor za smještaj i rad veterinarske službe, jer do sada se ovaj posao obavlja u prostoru RJ mehaniza­cija, gdje je jedna manja prostorija na­mijenjena za rad vet­erinarske službe koja se bavi uzgojem i zaštitom egzotičnih i vrlo rijetkih živo­tinjskih vrsta i lij­ečenjem zvijeri.

– Bila bi riješena i kartoteka – prostor za skladištenje i čuv­anje arhivske građe za svaku životinju koja je smještena ili rođena u zoološkom vrtu, zatim sala za edukaciju jer bi nakon 30 godina zoolo­ški vrt dobio pr­ostor za organiziran­je zoo škole  za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Bio bi riješen i prostor za smještaj i boravak radnika,  kao i krantinski prostor za životinje koji je zakonska obaveza i standard EAZA-e (Ev­ropske asocijacije zoo vrtova i akvarija­) – kazala je Hamza.