Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti stručnjaka

Je li farbanje kose štetno

New Project (32)

Boje za kosu mogu oslabiti kosu, ali se mogu poduzeti mjere opreza kako bi se umanjila potencijalna šteta. Osim toga, postoje savjeti i načini koji će pomoći obnoviti kosu i održati je zdravom

Boje za kosu su hemikalije koje se koriste za promjenu boje vlasi kose. Sredstva u bojama mogu oslabiti i oštetiti kosu, zbog čega može izgledati nezdravo. Međutim, tretmani pomoću regeneratora i posebno formuliranih šampona mogu pomoći u popravljanju oštećenja kose.

Bojenje kose hemijskim ili prirodnim bojama može oštetiti kosu. To je zato što boja može utjecati na proteine ​​i lipide u vlasima kose koji pridonose njenom zdravlju. Promjene unutrašnje i vanjske strukture vlasi mogu oštetiti kosu, čineći je krhkom i sklonom lomljenju, što bi u konačnici moglo rezultirati stanjivanjem vlasi ili čak gubitkom kose na nekim područjima.

Boje za kosu mogu oslabiti kosu, ali se mogu poduzeti mjere opreza kako bi se umanjila potencijalna šteta. Osim toga, postoje savjeti i načini koji će pomoći obnoviti kosu i održati je zdravom.

Šta je boja za kosu i kako djeluje na kosu?

Vlasi kose se sastoje od unutrašnjeg korteksa koji sadrži većinu mase kose i proteina keratina. Vanjski sloj dlake, nazvan kutikula, pokriva i štiti korteks. Lipidi vlasi igraju važnu ulogu u održavanju zdrave kose: utječu na sjaj i snagu kose.

Boja za kosu je lokalna tvar koja mijenja boju kose bilo privremeno, polutrajno ili trajno. Iako je bojenje kose uobičajena praksa, ono može oštetiti vlasi, čineći ih krhkim i sklonijim pucanju. Većina trajnih boja za kosu koristi kombinaciju amonijaka, vodikovog peroksida i parafenilendiamina (PPD). Amonijak otvara slojeve proteina u kosi, što omogućuje boji da prodre u strukturu vlasi. Vodikov peroksid otklanja prirodnu boju kose, a PPD se zatim veže za kosu kako bi je obojio.

Bojenje kose na bilo koji način može oštetiti kosu putem:

– mijenjanja strukture sloja kutikule kose

– razgradnje proteina ​​u kosi

– gubitka lipida kose.