Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tradicionalni recept

Kako se pravi i šta sve treba za turšiju

tursija zimnica
Foto: Screenshot/YouTube

Postoje brojni savjeti za ostavljanje turšije ali se nekako uvijek najbolje pokaže tradicionalni recept, uz koji je zimnica kvalitetnija

Ostavljanje turšije za zimu je tradicija kako bi se povrće sačuvalo za hladne zimske dane. Kada se sprema zimnica Posebno je popularna turšija iz bureta koja će vam omogućiti da se cijele zime imate ukusnu i zdravu salatu.

Postoje brojni savjeti za ostavljanje turšije ali se nekako uvijek najbolje pokaže tradicionalni recept.

Vrstu i količinu povrća možete da prilagođavate veličini bureta. Ukoliko nemate mogućnost ni mjesto gdje da držite bure možete povrće složiti i u velike tegle.

Ovo je starinski recept za turšiju iz bureta, bez kojeg je kvalitetna zimnica nezamisliva.

Sastojci:

2 kg šiljatih zelenih paprika
2 kg zelenog paradajza
2 kg krastavčića
2 kg karfiola
1 kg mrkve
po želji crni luk, kupus

Tečnost za turšiju:

1 l prokuvane vode
9 l hladne vode
300 g soli
200 g šećera
2 l alkoholnog sirćeta (može i manje ako ne volite previše kiselo)
1 kesica bibera u zrnu
2 kesice vinobrana
2 kesice konzervansa

Priprema

Povrće dobro oprati, mrkvu očistiti i isjeći na 4 dijela po dužini. Papriku i paradajz malo viljuškom probušiti da se bolje ukiseli.

Karfiol iskidati na cvjetiće, luk oljuštiti a kupus očistiti od spoljašnjih listova i isjeći na četvrtinu. Jedan litar vode prokuhati sa šećerom, solju i biberom.

Karfiol

U toplu tečnost sipati sirće, konzervans, vinobran i sve to sjediti sa još 9 l hladne nekuhane vode.

Povrće složiti u bure ili u tegle, preliti pripremljenom tečnošću, zatvoriti i ostaviti na tamnom, hladnom mjestu 21 dan da se povrće ukiseli nakon čega je turšija spremna za jelo.