Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Obilježava se Svjetski dan štitne žlijezde, besplatni preventivni pregledi

Foto: Fena
U Brčkom se obilježava Svjetski dan štitne žlijezde

Štitna žlijezda je usko vezana s dijabetesom i više od polovine članova udruženja imaju problema sa štitnom žlijezdom, rekao je Vuković

Udruženje dijabetičara Brčko distrikta BiH danas obilježava Svjetski dan štitne žlijezde besplatnim preventivnim pregledima – mjerenjem šećera u krvi, krvnog pritiska i mjerenjem elastičnosti vena na Trgu mladih, uz stručne savjete i podjelu edukativnog materijala građanima.

-Želimo da ovim akcijama podignemo svijest o slušanju svog organizma i o specijalističkim pregledima, a kako bi se eventualna bolest štitne žlijezde na vrijeme otkrila i izliječila – rekao je predsjednik Udruženja dijabetičara Đorđe Vuković.

On je objasnio da je štitna žlijezda usko vezana s dijabetesom i da više od polovine članova udruženja imaju problema sa štitnom žlijezdom.

Navodi da će se u prostorijama Udruženja održati i dva edukativna predavanja o značaju suplementacije i ishrane kod bolesti štitne žlijezde.

Svjetski dan štitne žlijezde je globalna zdravstvena manifestacija koja se obilježava 25. maja, s namjerom da se ukaže na teret bolesti štitne žlijezde, iskustva pacijenata i svih onih koji su posvećeni međunarodnom proučavanju i liječenju bolesti štitnjače.

Štitna žlijezda proizvodi hormone koji su neophodni za normalan rast i energetski metabolizam. Disfunkcija štitne žljezde je uobičajena, lako prepoznatljiva i lako izlječiva, ali ako se ne dijagnostikuje ili ne liječi može imati duboke nuspojave.

Više od 100 miliona ljudi širom svijeta živi u područjima s nedostatkom joda. Jod je ključna komponenta u proizvodnji hormona štitne žlijezde, ali je njegova distribucija neravnomjerna na globalnom nivou i oskudnija u udaljenim planinskim regijama.