Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Revolucija u medicini: Izumljen aparat koji oživljava potpuno mrtvo srce (VIDEO)

srce

Američka firma iz Massachusettsa TransMedic razvila je novi sistem za očuvanje srca i nakon što se ono izvadi iz osobe koja je donor.

Dosad se prilikom transplantacije srce hladilo kako bi se organ u potpunosti očuvao, ali zahvaljujući novom sistemu srce se nalazi u kutiji koja organu pribavlja toplinu, kisik, krv i hranjive tvari kako bi ono ostalo očuvano.

Kutija košta 250 hiljada dolara zbog čega nije dostupna svim bolnicama, a ona također može reanimirati srce koje je prestalo kucati u tijelu.

Novi sistem bi ujedno mogao povećati broj transplantacija srca tokom godine jer se u posljednjih 20 godina godišnje obavljalo 2.400 transplantacija ovog organa.

Hirurg Korkut Uygun za Technology Review rekao je da je firma otvorila novo polje u medicini i da vjeruje kako ćemo jednog dana imati tehnologiju koja će moći oživjeti ostale organe poput jetre i to satima nakon smrti osobe u kojoj se organ nalazi.

Dosad se navodi kako postoji 15 uspješnih slučajeva ovog sistema u Velikoj Britaniji i Australiji kada je reanimirano srce nakon što su donori organa umrli.

Novim sistemom se može oživjeti srce umrle osobe zbog čega doktori mogu nadzirati dotok krvi do određenih organa prije nego izvade srce iz osobe.

Nova tehnologija sa sobom povlači određena moralna pitanja poput onog koje se odnosi na klasificiranje kada je pacijent zapravo mrtav, prenosi Telegram.hr.

“Kako se može reći da je proces nepovratan kada se u drugom tijelu obnavlja funkcija cirkulacije krvi? Skloni smo previdjeti sve jer želimo presađivati organe. Moj argument je da ti organi nisu mrtvi, ali to uopće nije bitno. Pitanje je da li se tim organima šteti, ali bih rekao da ne.”, kaže Robert Truog, stručnjak za medicinsku etiku sa Sveučilišta Harvard.