Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje "Insula"

Svjetski dan dijabetesa u Mostaru se obilježava nizom aktivnosti

svjetski dan dijabetesa mostar

U ponedjeljak, 14. novembra, na adresi Leopolda Mandića u Mostaru planirano je otkrivanje murala koji će ispričati svakodnevnu borbu i potrebe svih dijabetičara

U povodu obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, Udruženje dijabetičara Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) “Insula” organizira niz velikih i značajnih aktivnosti s ciljem približavana javnosti potreba njihovih članova, ali i aktivnosti koje imaju za cilj direktnu pomoć i edukaciju njihovih članova, a sve u sklopu projekta “Pričajmo o dijabetesu”.

Udruženje je podsjetilo i na njihove dosadašnje aktivnosti na tom projektu kao što su: prezentacija slikovnice Lea i njen dijabetes, zatim jednodnevna radionica “Pričajmo o dijabetesu”, predavanje o inzulinskim pumpama i njihovim prednostima, te interaktivna radionica na temu kontinuiranih mjerača glukoze.

Također, 13. novembra u 17 sati u kinu Cinestar Mostar održati će prva bh. projekcija dokumentarnog filma “Ride for your L1fe”, koji daje odličan uvid u živote članova tima Novo Nordisk, prvog profesionalnog biciklističkog tima na svijetu sastavljenog od biciklista koji svi žive s dijabetesom tip 1.

Uz provedene aktivnosti, kroz novembar i decembar na udarnim lokacijama grada Mostara bit će pozicionirani reklamni bildboardi s crtežom koji će biti oslikan i na muralu, a sve ciljem označavanja Svjetskog dana dijabetesa.

Narednog dana, 14. novembra, kada se obilježava Svjetski dan dijabetesa udruženje je također pripremilo niz aktivnosti pa će tako u 12 sati u školi “Silvije Strahimir Kranjčević” biti održano izlaganje djece, polaznika ove škole koji su članovi udruženja Insula na temu njihovog života s dijabetesom i njihove poruke školi, prijateljima i ostaloj djeci oboljeloj od DM-a.

U 17 sati na adresi Leopolda Mandića u Mostaru planirana je izrada i otkrivanje murala koji će ispričati svakodnevnu borbu i potrebe svih dijabetičara, a mural će imati zadatak svakom prolazniku i građaninu grada Mostara predočiti potrebe dijabetičara i jednostavno skrenuti pažnju da oni postoje.