Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

za 45 godina staža

U Njemačkoj žene imaju za trećinu manju penziju od muškaraca

njemacka penzije
FOTO: Screenshot

Penzija je u Njemačkoj u prosjeku za 48 posto manja od plaće koju je zaposleni dobivao

Prosječna penzija nakon najmanje 45 godina radnog staža u Njemačkoj iznosi 1.543 eura. Taj podatak je iznijela njemačka vlada u odgovoru na pitanje šefa zastupničkog kluba Ljevice u Bundestagu Dietmara Bartscha, piše DW.

Pri tome razlika između penzija žena i muškaraca iznosi nekoliko stotina eura. Prosječna “muška” penzija iznosi 1.637, a “ženska” 1.323 eura. Prosjek na zapadu zemlje je veći od prosjeka u bivšim istočnonjemačkim pokrajinama i iznosi 1.605 eura, prema 1.403 eura na istoku.

Taj iznos prosječne penzije je za Bartscha “sramotan bilans penzione politike u posljednja dva desetljeća”. To što žene i istočni Nijemci imaju bitno manje penzije za njega je znak da su daleko od pravednog sistema.

Penzija je u Njemačkoj u prosjeku za 48 posto manja od plaće koju je zaposleni dobivao.

Savezni Zavod za statistiku je potvrdio da žene u starosti finansijski slabije stoje od muškaraca. Prema rezultatima istraživanja primanja i uslova života iz 2021. godine, žene starije od 65 godina imaju prosječnu bruto penziju od 17.814 eura godišnje, a muškarci 25.407 eura, za trećinu više.

Kao razlozi za to se navodi da žene često rade u branšama u kojima su plaće manje, da često ne rade puno radno vrijeme te da češće i duže uopće ne rade, na primjer, zbog djece ili članova porodice koji su upućeni na tuđu njegu.