Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hoće li napraviti razliku?

Igranje rukom, penali, slobodni udarci: Ovih 8 novih pravila je usvojila FIFA

zivi_zid

Nova pravila stupit će na snagu od 1. juna 2019. godine

Međunarodni odbor za fudbal, organ FIFA-e zadužen i za korekciju postojećih i uvođenje novih pravila, promijenio je na posljednjoj sjednici čak deset pravila.

Nova pravila stupit će na snagu od 1. juna 2019. godine.

Nije to prvi put da se pravila najpopularnijeg sporta mijenjaju, a napretkom tehnologije vjerovatno nije ni posljednji, a evo koja su pravila i na koji način promijenjena.

Prva izmjena je ona u slobodnim udarcima.

Ako je postavljen živi zid od tri i više igrača, fudbaleri ekipe koja napada, tj. izvodi slobodnjak, neće smjeti biti ni blizu zidu. Tačnije, morat će biti udaljeni minimum jedan metar.

U praksi, to znači da se napadači više neće smjeti “miješati” i gurkati u živom zidu kako bi stvorili pometnju u odbrani, te izazvali fizičke sukobe.

Druga izmjena uticat će na traćenje vremena u završnici, i to tokom izmjena. Igrači ekipe koja vodi često znaju zadržavati vrijeme tokom izmjena, a novo pravilo kaže da igrač kad je zamijenjen mora napustiti teren na najbližoj tački, a ne na centru terena gdje je dosad bila praksa.

Odbije li to i krene odugovlačiti, može biti sankcionisan za nesportsko ponašanje.

Treća izmjena tiče se trenera ekipa, koji će, ako budu pravili probleme, sukobljavali se sa igračima ili protivničkim trenerima, moći dobiti žute ili crvene kartone isto kao igrači.

Ukoliko dođe do fizičkog obračuna između članova stručnih štabova, a ne zna se ko je kriv, kažnjavani će biti upravo treneri ekipa.

Četvrta promjena, možda jedna od najzanimljivijih, je ona koja se tiče penala. Naime, u posljednje vrijeme, pokušava se kroz izmjene pravila stati na stranu golmana i njima olakšati.

Ova izmjena, ipak, nije toliko usmjerena na pomaganje golmanima.

Golmani, prema novom pravilniku, ne smiju se kretati i dirati okvir gola tokom zaleta i pripreme, a moraju barem dijelom noge dodirivati vanjski ili unutrašnji dio gol-linije tokom izvođenja jedanaesterca.

Peta izmjena tiče se pravila koje je možda i najnejasnije u nogometu – nenamjerno igranje rukom.

U situacijama kad lopta “slučajno” pogodi ruku igrača prije ulaska u gol, taj gol više neće važiti.

Takođe, ako se lopta slučajno odbije od ruku igrača pa iz toga nastane gol šansa ili gol, bit će poništen, a igra će biti vraćena na mjesto igranja rukom.

Šesta promjena je ona u pravilu koje se rijetko primjenjuje, a to je takozvana “mrtva lopta”.

Dosad je sudija spuštao loptu između dva igrača, pa bi ona bila izbijena u aut, a odsad će ekipa koja je posljednja igrala loptom dobiti posjed, i to bez ometanja protivničkog igrača.

Sedma inovacija je ona u pokazivanju kartona. Sudija će moći prolongirati pokazivanje žutog ili crvenog kartona ukoliko smatra da akcija koju je prekinuo obećava, pa će ići u korist napadačke ekipe tako što će ih pustiti da nastave napad što prije, a pokazat će karton tokom slijedećeg prekida.

Osma novina je to što će postojati različiti termini za medicinske prekide meča, pa se tako uvodi prekid zbog rashlađivanja igrača od 90 sekundi do tri minuta i prekid za rehidraciju, koji može da traje maksimalno jednu minutu.