Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kada SDA liječi koornu

Apoteke i bolnice nabavljale neispitan lijek iz Turske – zato što je jeftin!?

Iako su pacijenti Favipiravir u apotekama (navodno) mogli kupiti samo uz liječnički recept, onaj koji ga je propisao, morao je, podsjetimo, obavijestiti i pacijenta i nadležne institucije da je u pitanju testna faza. Morao je postojati čitav sistem nadzora mogućeg neželjenog učinka ovog do kraja neispitanog lijeka

„Upućujem inicijativu Ministarstvu zdravstva da izvrši nabavku antivirotika Favikovir/Favipiravir u količini 5.000 kutija. Pomenuti antivirotik je potreban za liječenje COVID-19 pacijenata“.

Tako je tokom sjednice Skupštine Kantona Sarajevo održane 28. oktobra glasila inicijativa tadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine Mirze Čelika, zastupnika SDA, piše Žurnal.

Nije zvanično poznato ko je zastupnku Čeliku dao naputak za inicijativu ili validne podatke o djelotovornosti Favipiravira pri liječenju Covida. Previdio je neke važne stvari. Favipiravir je u svim zemljama EU te u SAD-u odobren samo za kliničke studije, ali ne i za liječenje Covida!

“To je u biti lijek za gripu koji za oboljele od Covida ima određeni efekt samo ako se daje u ranom početku bolesti, tokom prvih sedam dana. Kako u bolnicu uglavnom dolaze pacijenti sa srednjom ili težom kliničkom slikom koja se manifestuje nakon sedam dana, taj lijek ne bi trebali davati. Ukoliko ga nekome želimo prepisati, moramo obavijestiti etički komitet, naglasiti da je riječ o naučnom istraživanju, a pacijent mora dati pismenu saglasnost”, objašnjava za Žurnal ljekar sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti.

Favipiravir nema dozvolu za prodaju u BiH jer ga nije registrovala Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Proizvode ga u Japanu, Kini, Indiji i Turskoj. Moguć je interventni uvoz u BiH uz odobrenje entitetskih ministarstava zdravstva. Federalno ministarstvo zdravstva je do sada odobrilo uvoz 10.480 kutija Favipiravira iz Turske.

„Veleprometnici lijekovima kojima je do sada odobren uvoz lijek generičkog naziva favipiravir su Farmis Sarajevo, Evropalijek pharm, Licentis Sarajevo, Unifarm Lukavac i MGM Kakanj. Prijedloge za uvoz navedenog lijeka koje su ovlašteni veleprometnici dostavili uz zahtjeve su dali UKC Tuzla, JZU Apoteke Sarajevo, Privatna zdravstvena ustanova „Apoteka Nera“, Privatna zdravstvena ustanova „Apoteke „AL HANA“, Privatna zdravstvena ustanova „Apoteka Dina“, Privatna zdravstvena ustanova „Vitapharm“, navode za Žurnal iz Federalnog ministarstva zdravstva, uz napomenu da je lijek indiciran za liječenje novonastalih ili ponovnih infekcija virusa gripe (influence).

Apoteke su požurile obavijestiti javnost kako su nabavile Favikovir, cijena “sitnica”, oko 300 maraka za kutiju, koliko je i propisana terapija. Lijek se dobro prodavao. Naravno, velika je razlika u cijeni u odnosu na gotovo 6000 maraka vrijednu terapiju Remdesivirom, no Remdesivir je već odobren kao lijek za Covid od relevantnih službi za kontrolu lijekova SAD-a, Evropske unije i Japana.

„Remdesivir je od strane Američke agencije za kontrolu lijekova i hrane (FDA) odobren i čak preporučen u liječenju Covida. Mi smo po našem zakonu obavezni da primjenjujemo nova saznanja u liječenju naših bolesnika, iako nije odobren od naše agencije za lijekove. Po studijama je dokazano da skraćuje vrijeme bolesti. Po našim iskustvima do sada, mi smo zadovoljni njegovim djelovanjem” , izjavio je infektolog Opće bolnice Sarajevo Ednan Drljević.

Federalna vlada je najavila da će izdvojiti 18 miliona maraka za nabavku upravo Remdesivira. No tada se, prema izvorima Žurnala, umiješala “ona čije ime se ne izgovara” koja je pročitala “na jednom portalu” da Svjetska zdravstvena organizacija ne preporučuje Remdesivir.

Odmah je angažirana SDA “mašinerija”, podnesene su zastupničke inicijative, predstavnici veledrogerije pohode sjednice Kriznog štaba, federalni premijer Novalić odbacuje Remdesivir i ubrzo kreću narudžbe Favipiravira iz Turske. Rok – odmah, tako je naredila “direktorica”.

“Kantonalni krizni štab je donio odluku da će ZZO takođe obezbjediti 2000 kutija, da će ići preko zavoda, tako da prema mojim informacijama i Klinički centar će vrlo brzo imati taj preparat i mislim da će svi hospitalizirani pacijenti biti u mogućnosti da vrlo brzo imaju taj preparat”, izjaviće o nabavci Favipiravira, “jeftinog lijeka za Covid” za “Kanal O” Nedim Hrelja, direktor Apoteka Sarajevo.

Sveučilišna klinička bolnica Mostar je prema saznanjima Žurnala odbila i pomisao na Favipiravir i već je nabavila 400 kutija Remdesivira, a zahtjev za nabavku ovog lijeka iskazali su i iz Republike Srpske.

Iako su pacijenti Favipiravir u apotekama (navodno) mogli kupiti samo uz liječnički recept, onaj koji ga je propisao, morao je, podsjetimo, obavijestiti i pacijenta i nadležne institucije da je u pitanju testna faza. Morao je biti čitav sistem nadzora mogućeg neželjenog učinka do kraja neispitanog lijeka.

Ako nije (što je vjerovatnije), to je onda moguće krivično djelo, o čemu je pisao Fokus.ba, da su ovdašnji pacijenti bili svojevrsni “pokusni kunići” na svoj račun, a profitirali su uvoznici.

U konačnici, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je zabranila distribuciju i prodaju lijeka Favipiravira.

Jedan ovdašnji ljekar pitao je kolegu iz Turske, gdje je proizvodnja Favipiravira “državni projekat”, šta misli o tom lijeku. Osvrčući se oko sebe, svjestan posljedica ako ga čuju “nepoželjne uši” polušapatom je izgovorio: Ja ga ne bih koristio…