Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Burno u Parlamentu BiH: Poslanici se posvađali oko toga ko ima prednost na cesti

BiH

parlament bih (2)

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su na današnjoj sjednici u Sarajevu u prvom čitanju i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH koji je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut.

On predlaže izmjenu odredbe prema kojoj vozila pod pratnjom imaju pravo prvenstva prolaza nad svim vozilima, uključujući i vozila hitne pomoći i vatrogasaca, budući da važeći zakon daje političarima, koji imaju pravo na pratnju, prvenstvo nad vozilima hitne pomoći i vatrogasaca.

U obrazloženju prijedloga Arnaut je naveo da je nedopustiva praksa da vozila koja koriste funkcioneri različitih nivoa vlasti imaju prednost nad onim vozilima koja su u misiji spašavanja života i zdravlja građana, te njihove sigurnosti, a ranije je i pojasnio da su ove privilegije u Zakon ugrađene 2005. godine te, uprkos tome što je od tada Zakon mijenjan šest puta, ova odredba nije ukinuta.

Arnaut je podsjetio i da je Direkcija za evropske integracije dala mišljenje na njegov prijedlog zakona u skladu s najboljom evropskom praksom, te da BiH s ukidanjem ove odredbe može biti primjer zemljama regiona koje to još nisu učinile, da prihvate ovu praksu.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković je kazao da je ministar komunikacija i prometa Ismir Jusko kazao da se u posljednjih 25 godina u Kantonu Sarajevo, gdje je najviše vozila pod pratnjom, nije desila ni jedna ekscesna situacija u kojoj su sudjelovala vozila pod pratnjom i vozila hitne pomoći.

Kazao je i da mu smeta što se ovdje govori o političarima, upozoravajući da pravo na vozila pod pratnjom imaju i međunarodni dužnosnici te “gosti koji dolaze u BiH i sigurnosno su interesantni”.

“Moraju se napraviti izuzeci, jer u ovu zemlju dolaze lica visokog bezbjednosnog rizika. Šta ako neko od terorista ugrozi njihovu bezbjednost”, upitala je šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević.

Ona je dodala da, bez obzira na njeno mišljenje o predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, treba imati u vidu da mu sa pojedinih portala ekstremni islamisti upućuju ozbiljne prijetnje i da se ovakvim zakonom može omogućiti da ga presretne neko u vozilu hitne pomoći.

“Treba pažljivo pristupiti izmjenama”, zaključila je Pandurevićeva.

Ipak, mišljenja je da treba redefinirati listu onih koji imaju pravo na vozila pod pratnjom, ali i utvrditi ko zloupotrebljava zakonske propise.

Poslanica Stranke demokratske akcije (SDA) Nermina Kapetanović kazala je da u potpunosti podržava ove izmjene zakona, pozivajući i ona poslanike da se jasno uredi ko ima pravo na pratnju, ali i ko ima pravo na službeno vozilo.

Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka također je kazao da će podržati izmjene zakona, istaknuvši da su izmjene koje Arnaut predlaže humane.

Poslanici su u prvom čitanju razmatrali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi kojim se omogućava Upravnoj inspekciji da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u Registar Ministarstva pravde BiH, što zahtijeva znatno manje vremena i proces nadzora čini efikasnijim.

Izmjenama i dopunama ovog zakona, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, osigurava se sistemska primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, te se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršilaca dužnosti, uz mogućnost produženja za još tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

O ovim zakonskim prijedlozima poslanici će se izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda današnje sjednice, a u toku je rasprava o setu zakona kojima se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate za 15 feninga po litru.