Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropski parlament

Čak 390 amandmana na rezoluciju o BiH: Mnogi traže sankcije za Dodika!

Foto: Kolaž (Evropski parlament/Pixsell)

Tineke Strik traži i da se sancionišu drugi visoki dužnosnici SNSD-a. Kinga Gal traži institucionalne mjere protiv svih destabilizirajućih faktora u BiH

Čak 390 amandmana uloženo je na Nacrt rezolucije Evropskog parlamenta o Bosni i Hercegovini kojeg je sačinio izvjestilac EP za BiH Paulo Rangel. Ova činjenica govori o tome da je BiH u žiži evropskih parlamentaraca odnosno da su zainteresirani za nimalo dobru političku situaciju u našoj državi.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Podsjetimo, Fokus.ba nedavno je objavio detalje ove rezolucije u kojoj se, između ostalog, traže sankcije „protiv destabilizirajućih aktera u BiH“ uz napomenu da je ova rezolucija i poziv za buđenje političkog vodstva BiH.

Amandmane na Nacrt rezolucije kojeg uskoro treba da razmatra Evropski parlament uložilo je mnogo parlamentaraca iz različitih zemalja i grupacija.

Europarlamentarka Kinga Gal traži institucionalne mjere protiv svih destabilizirajućih faktora u BiH, dok je Rangel u svojoj formulaciji oštriji i eksplicitno spominje Dodika. To čine i Dietmar Kostrer, Andreas Schnieder te Giuliano Pisapia. Tineke Strik sankcije osim za Dodika traži i za druge visokopozicionirane članove SNSD-a.

jedan-od-amandmana-trazi-se-sankcije-za-Dodika

Sličan amandman sačinili su i zastupnici Klemen Grošelj, Ilhan Kyuchyuk, Petras Auštrevičius, Nathalie Loiseau, Malik Azmani, Frédérique Ries, Javier Nart, Katalin Cseh, Ramona Strugariu.

HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko svojim amandmanima želi da se u preambuli rezolucije uvrste formulacije „ustavi FBiH i RS“, te da se spomene da u BiH postoje tri oficijelna jezika. Također, dodatnim amandmanom Zovko želi da se u preambuli rezolucije spomene i famozni sporazum između lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića i lidera SDA Bakira Izetbegovića potpisanog u Mostaru o legitimnom predstavljanju.

Zastupnica iz grupacije Zelenih/EFA Tineke Strik svojim amandmanom traži da se u preambuku rezolucije uvrsti značaj presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetima „Azra Zornić“, „Sejdić – Finci“ i dr.

Grupa zastupnika Petras Auštrevičius, Katalin Cseh, Klemen Grošelj, Nathalie Loiseau, Malik Azmani traže da se u rezoluciju uvrstu formulacija koja govori o tome da je NSRS 23. marta 2023. usvojila amandmane na Krivični zakon kojim se kriminalizira kleveta, a koji je poguban za medije i civilno društvo.

Nacionalistička retorika Krišto

Ista grupacija europarlamentaraca traži da se naglasi da je predsjednik RS-a Milorad Dodik u martu 2023. najavio zakon o stranim agentima u RS, te su se u jednom amandmanu osvnuli na, kako su naveli, nacionalističku retoriku predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ BiH) na sjednici Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta održane 21. marta. Također, pozivaju i OHR da se suzdrži od daljih poteza koji će jačati etnonacionaliste u institucijama.

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP) traži uvrštavanje amandmana prema kojem EP „pozdravlja brzo imenovanje Vijeća ministara na državnom nivou, nastavak političkog odlučivanja i imenovanje predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH, a da žali zbog političkih blokada i onemogućavanja formiranja Vlade FBiH te poziva na što hitnije formiranje vlasti u FBiH“.

Rangel u svom amandmanu traži da se svi akteri u BiH nedvosmisleni izjasne protiv ruske agresije na Ukrajinu, Strik traži da se izrazi žaljenje zbog bliskosti visokih zvaničnika RS ruskom režimu.

Dodatno, ona u jednom od svojih amandmana podsjeća da bi sredstva EU za projekte u RS trebala ostati dok se ne zaustavi demokratsko nazadovanje, s tim u vezi poziva evropskog komesara Olivera Varhelyija da se prije nastavka aktivnosti u tom smislu održi konsultacije sa državama članica EU.