Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik rs-a

Dodik: Vjerujem da nisam prolupao, ali…

dodik prolupao
FOTO: Pixsell
Željka Cvijianović i Milorad Dodik

Dodik ovakim porukama u velikoj mjeri ispituje puls u političkoj areni, kada sutra sjedne za stol. Odgovor koji će dobiti s druge strane, u kontekstu pristupa Schmidtovim nametnutim odlukama bit će ključan

U okviru svečanosti otvorenja privrednog sajma Expo u Banjoj Luci, medijima se između ostalih obratio predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, gdje je ponovo pokušao pokazati prkos naspram uvedenih mu sankcija i sve većih finansijskih blokada za pojedince i privrednike.

Dodik je iz Banje Luke danas poslao više poruka, od kojih su neke vezane za privredu, a mnogo više njih su političke prirode gdje je Dodik omalovažavao Zapad i isticao, kako kaže prijatelje RS-a.

“Republika Srpska je danas organizator ove manifetacije, čime je pokazala stabilnost. Zahvalni smo Srbiji na svemu, a RS će nastaviti sa svim drugim zemljama da radi koje žele da s nama rade. Za dva dana nam dolazi delegacija iz Mađaraske, države koja za razliku od Njemačke govori kako ovdje ne želi ulagati. Njemačka je rekla da će nam obustavit projekte, i jesu neka tri projekta. Ali njemačke firme ne žele da raskinu ugovore koje ovdje imaju i to traje do maja, a nakon maja ćemo to riješiti”, kazao je Dodik, prenosi Klix.ba.

Ponovo govorio o starim temama

Čelnik RS-a poručuje da taj entitet ima snažnu privrednu aktivnost.

“Doskora smo imali isto penzionera i isto radnika i uprkos tome pokazujemo svoju sposobnost i to je glavni problem zemljama sa Zapada jer ne žele da uspijemo. Žele da smo invalid i da molimo. Način na koji oni djeluju najviše će utjecati da će nas odvući od interesa za BiH. Mi danas imamo ovdje 300 izlagača i to govori da privreda pobjeđuje sve”, istakao je Dodik.

Potom je ponovo govorio o staroj temi, kako planira secesiju te kako je navodno BiH teret RS-u.

“BiH je nama problem, jer RS bi bila sposobnija sama. Mi bismo danas bili lideri u pridruživanju EU da nije BiH. EU želi centraliziranu BiH. Ali neka znaju da se mi nećemo pomaći od ove priče da je Schmidt nelegitiman. Rekao sam da je rok sedam dana da se to poništi. EU je rekla isto svoje. Ako to ne bude krajem ove i početkom iduće sedmice. Onda ćemo pokrenuti inicijativu da Parlament BiH to uradi, a ako i to ne prođe onda ćemo mi usvojiti svoj izborni zakon. I nek naše izbore ne priznaju sa Zapada, ne moraju, priznat ćemo mi i naši drugi prijatelji”, naglašava Dodik.

Na kraju je naglasio da je ponosan na prijatelje. A ti prijatelji su uglavnom autokratski predsjednici poput Viktora Orbana, premijera Mađarske, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a istakao je da ima prijateljsku saradnju sa ljudima iz Slovenije, Hrvatske i drugih država.

“Vjerujem da nisam prolupao, ali sam ponosan što imam sankcije i što ne moram s njima da komuniciram. Ponosam sam na Vučića, Orbana i Putina i naše prijateljstvo. Ponosan sam na ljude iz Kine, Slovenije i Hrvatske koji su ovdje da ulažu. RS je u svakom smislu okrenuta ka Srbiji, to je naša matica i naš glavni grad je Beograd. Nije nam glavni grad Sarajevo, tamo nikad ne bih otišao da ne moram”, kazao je Dodik.

Kaže da sa Srbijom i Mađarskom može RS može biti nova ekonomska unija

Ovim je lider RS-a još jednom pokazao paradoks priče da je do jučer veliki zagovornik EU integracija pa i danas, a paralelno ne priznaje državu BiH, njen glavni grad i govori kako mu je Beograd glavni grad.

“Sa Mađarima imamo intenzivnu saradnju, oni su podržali naše poljoprivrednike i žele da ulažu u projekte koje je Njemačka obustavila. Odredili su nekih 70 miliona eura za to. Od maja ćemo krenuti s tim. Razgovaramo o saradnji iz oblasti energetike, a zajedno to radimo i sa Srbijom. Republika Srpska, Srbija i Mađarska mogu biti nova ekonomska unija i spona između svijeta koji se stvara”, zaključio je Dodik u još jednoj epizodi eskaliranja političke krize u BiH samo zato jer ne želi prihvatiti odluke visokog predstavnika.

Dodik ovakim porukama u velikoj mjeri ispituje puls u političkoj areni, kada sutra sjedne za stol. Odgovor koji će dobiti s druge strane, u kontekstu pristupa Schmidtovim nametnutim odlukama bit će ključan.