Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljekari u Tuzli štrajkovali uprkos sudskoj zabrani, rad obustavljen i u Zenici (FOTO)

BiH

bolnica zenica (1)

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine stupio je danas u generalni štrajk u devet kantona, od kojih je u četiri od jutros krenula i obustava rada, a radi nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

Uprkos sudskoj zabrani organiziranja i provođenja štrajka, ljekari Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli iskoristili su vrijeme pauze, te su se okupili u parku ispred Interne klinike kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije.

Ljekari u drugim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu od jutros su obustavili rad i primaju samo hitne slučajeve.

Postupajući prema tužbi sa prijedlogom za određivanje sudske mjere osiguranja, koju je Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla podnijela protiv Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, radi utvrđivanja nezakonitosti i zabrane organiziranja i provođenja štrajka koji je najavljen za danas, prošle sedmice Općinski sud Tuzla donio je rješenje prema kojem je štrajk zabranjen.

˝Poštujemo zakonske propise i nećemo se oglušiti o to, međutim želimo pokazati da se dostojanstveno i u zakonskim okvirima i dalje borimo za ostvarivanje svojih prava, te da dajemo podršku kolegama u cijeloj Federaciji. Naš pravni tim je zadužen za to i mi sudske odluke ne možemo komentarisati, a cilj nam je da pokažemo da smo uz pacijente i organizirali smo se na način da izađu kolege, ali da proces rada ne bude ometan˝, izjavila je prof. dr. Elvira Konjić, predsjednica Podružnice UKC-a Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije.

Ona je naglasila da se podiže glas za budućnost zdrastvenog sistema, te da ovo nije štrajk za ostvarivanje kratkoročnih interesa pojedinaca.

˝Želimo na dostojanstven i legalan način dati svoj doprinos tome, a suština je da doktori budu u skladu sa zakonskim okvirom, da liječnik sam odlučuje o svom radno-pravnom statusu, da ne bude uključen samo u pružanje usluga, nego da se uključi i u druge stvari tipa pravilnika, organizacije službe itd. Suština nije povećanje plaće, kao što se uglavnom pokušava prezentirati, nego se ne poštuje rad naših suradnika. Mi cijenimo timski rad, nismo ni protiv jednog uposlenika u zdravstvu, ali isto tako, treba se znati ko je nosilac posla˝, kazala je dr. Konjić.

Iz UKC-a su obavijestili pacijente da sve klinike rade punim kapacitetom.

Štrajk i u ZDK

Ljekari iz Zeničko-dobojskog kantona započeli su sa obustavom rada jutros u 7,30 sati, a povodom štrajka održana je i konferencija za medije u Kantonalnoj bolnici Zenica kako bi se informisali svi pacijenti i javnost o obimu posla koji će se obavljati u ovoj ustanovi.

Doktor Meho Kovačević, predsjednik Sindikata ljekara Kantonalne bolnice Zenica, rekao je kako je dogovor sa Vladom ZDK o potpisivanju kolektivnog ugovora postignut još u septembru ove godine, a da do potpisivanja još uvijek nije došlo.

„Odlučili smo se na štrajk sa teškom mukom. Štrajk nije način na koji se rješavaju problemi, ovo su autohtoni primjeri ovog ovdje podneblja i ovog ovdje mentaliteta gdje su ljekari dovedeni u poziciju da štrajkuju. U Rumuniji je vlada ljekarima povećala primanja za oko 300 posto u roku od dvije godine kako bi spriječili odliv ljekara u zemlje EU, jer su za oko dvije godine izgubili oko 11.000 specijalista. Kod nas je bio problem za neko mizerno povećanje koje je trebalo u skladu s mogućnostima biti programirano u roku od dvije godine, da se isplati i ne ošteti budžet kantona, pa na kraju nije ni to bilo realno izvodivo. Odlazak kolega se nastavlja, vjerovatno će ih biti još više”, rekao je Kovačević.

Objasnio način na koji će Kantonalna bolnica u Zenici, a i druge zdravstvene ustanove pružati usluge pacijentima. Svi pacijenti sa hitnim stanjima bit će tretirani kao da štrajka nema.

„Danas je prvi dan štrajka ljekara cijele Federacije, ZDK i u našoj bolnici. Htio sam samo da vam pročitam neke stvari iz dogovora o poslovima koji se moraju provoditi za vrijeme štrajka, da bi pacijenti bili dobro informirani. Poslovi koji se ne mogu prekidati uključuju sva hitna stanja koja su u medicini poznata, samim tim, to je vjerovatno i najveći dio našeg posla, naš je štrajk deficitaran, jer mi ne možemo dozvoliti da se ugrozi nečije zdravlje zbog bilo čega. Rad i dežurstvo kao redovan rad u vrijeme vikenda i praznika se normalno radi, pružanje usluga za sva urgentna stanja i stanja koja mogu ugroziti život pacijenta za koje je neophodan prijem i specijalistička intervencija, redovan rad i pružanje usluga svim hospitaliziranim pacijentima se rade kao da štrajka i nema, kao i prve kontrole svježe povrede, te kontrole nakon otpusta iz bolnice“, rekao je Kovačević.

Dodao je kako će za vrijeme štrajka raditi i dijagnostičke pretrage uz oznaku hitno te onkološki slučajevi liječiti po redovnoj proceduri, uz normalan rad urgentnog bloka, transfuzijskog centra, onkologija, hematologija i patologija će raditi normalno, ali će svi „hladni“ pacijenti biti privremeno odbijeni.

Kovačević je naglasio kako od javnosti, pacijenata i drugih sindikalnih organizacija i socijalnih grupa očekuje podršku, a ne razjedinjenje.

Doktor Haris Husremović, predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničko-dobojskog kantona, rekao je kako je štrajk na području kantona generalni.

„Svi domovi zdravlja, zajedno sa bolnicom u Zenici i Tešnju, su u štrajku od jutros, a čisto zbog nekih administrativnih procedura, sve procedure su potpisane i u domovima zdravlja u Kaknju, Žepču i drugim mjestima, a tokom dana očekujemo još jedan ili dva doma zdravlja da završe te proceduralne probleme i faktički ćemo od sutra svi biti u štrajku. Kako je organizovano u Kantonalnoj bolnici u Zenici, tako je isto organizovano i u drugim ustanovama. Nakon što je u Vladi ZDK najavljeno kako su svi pregovori oko kolektivnbog ugovora usaglašeni i završeni, mi faktički nakon toga nismo imali niti jedan poziv od predstavnika pregovaračkog tima ili predstavnika Vlade ZDK. Naš zahtjev je potpisivanje kolektivnog ugovora na osnovu dogovora koji smo već postigli 14. septembra 2017. godine, i štrajk će trajati dok se ne ispuni taj zahtjev. Sve ide na federalnom nivou, no kada su bili pregovori, u februaru ove godine, svi pregovori su krenuli na federalnom nivou, a kasnije je sve spušteno na kantone, a u suštini organizacija zdravstva i jeste na kantonima. Sve treba krenuti sa viših instanci, pa tako i reorganizacija zdravstva, eventualno, i to na nivou Federacije BiH, ali i cijele Bosne i Hercegovine“, rekao je Husremović.

Odgovornost, tvrde ljekari, je trenutno na Vladi ZDK koja je 14. septembra objavila kako je postignut dogovor o potpisivanju kolektivnog ugovora u ovom kantonu, te da su prvi zahtjevi trebali biti ispunjeni sa novembarskom platom, što se nije desilo.

„Po tom dogovoru, prvi ispunjeni uslovi iz kolektivnog ugovora su trebali biti ispunjeni sa novembarskom platom“, rekao je Husremović.

Naglasio je kako se štrajk ljekara faktički može riješiti do večeras, ne samo na nivou kantona nego i Federacije BiH, ukoliko je to predstavnicima vlasti u interesu, ali da će se štrajk nastaviti dok se zahtjevi ljekara ne ispune.