Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Pravda za Mahira”: Spriječiti i kazniti vršnjačko nasilje

BiH

setnja za mahira

Povodom početka drugog polugodišta u osnovnim i srednjim školama, građanska inicijativa “Pravda za Mahira” u ime 77.000 okupljenih u Facebook grupu “Pravda za Mahira” uputila je pismo svim nadležnim ministarstvima i vladama u Federaciji BiH, ministarstvima u bh. entitetu RS, te Prosvjetno pedagoškom zavodu Sarajevo u kojem traže hitno poduzimanje mjera u svim obrazovnim institucijama kako bi se spriječilo vršnjačko nasilje.

“Pozivamo vas da budete svjesni svoje odgovornosti, te da izvršavate svoje obaveze. Pozivamo sve one koji su znali i ćutali o patnji Mahira i svih drugih, da prokažu krivce, a tužilastvo i sud da ih kazne. Očekujemo da to uradite što prije, jer za 48 dana od Mahirove smrti niste uradili ništa da istina izađe na vidjelo i da se kazne krivci i svi oni koji su mogli, a nisu adekvatno djelovali. Niste učinili ništa da se spriječe djeca sa devijacijama u ponašanju koja, umjesto odabira prvih simpatija, u školskim klupama biraju žrtve. Niste učinili ništa da se roditelji takve djece pribojavaju sankcija i utiču na svoju djecu i potraže stručnu pomoć”, navodi se u apelu građanske inicijative “Pravda za Mahira”.

Navode da povodom početka drugog polugodišta “za sve Mahire koji jutros u strahu sjedaju u školsku klupu, a ima ih jako mnogo, očekuju od ministarstava i odgovornih institucija, da im obezbijede sigurno djetinjstvo i školovanje”.

“Očekujemo, jer naša djeca nemaju cijenu i ne postoji novac, čuvanje radnog mjesta ili položaj koji je vrijedan makar jedne dječije suze, a kamoli života. Očekujemo, jer znamo, javljaju nam se djeca i roditelji djece žrtava zlostavljanja iz svih kantona i BiH, da se zlostavljanje okončava tako što se žrtva na inicijativu roditelja prebacuje u drugu školu da tamo potraži spas. A zlostavljačima se daje izbor da potraže novu žrtvu”, navodi se u saopćenju.

Od nadležnih i odgovornih, zahtijevaju da hitno poduzmu mjere kao što su da se sankcionišu oni nastavnici i menadžment škola, koji ne postupaju po zakonskoj obavezi prijavljivanja krivičnih djela počinjenih od strane učenika, da se u školama uposli stručni kadar- psiholozi, psihoterapeuti, socijalni radnici, koji će moći ponuditi profesionalnu podršku djeci žrtvama nasilja, ali i nasilnicima.

Zatraženo je da se dozvoli školama da, nakon procjene pedagoga i/ili psihologa škole, učenika kojem je to potrebno, direktno upute na psihološku i/ili psihijatrijsku procjenu u centre za mentalno zdravlje ili odgovarajuće institucije, bez obavezne saglasnosti roditelja jer je u pitanju maloljetnik. Također, i uspostavi jača saradnja sa centrima za socijalni rad, a u cilju sankcionisanja roditelja koji postupaju suprotno obavezama iz zakona o obrazovanju i zanemaruju vlastitu djecu.

Smatraju nužnim i da se obezbijedi besplatan SOS telefon na koji bi djeca mogla 24 sata dnevno zvati i prijavljivati nasilje, ali i dobivati stručnu podršku, kreiraju i počnu provoditi programi rane detekcije devijacija u ponašanju kod djece sa spremnim uputama za nastavni i pedagoško-psihološki kadar kako prepoznati i kako djelovati u slučaju detekcije nepoželjnih oblika ponašanja, uvede obaveza (uz zaprijećenu sankciju) za roditelje/staratelje da najmanje jednom mjesečno prisustvuju informativnom sastanku u školi, kao i da je u slučaju izostanka djeteta škola obavezna isti dan provjeriti sa roditeljima šta je sa djetetom.

Dječak Mahir Rakovac, nekadašnji učenik Međunarodne osnovne škole Ilidža, izvršio je samoubistvo polovinom decembra skočivši sa zgrade u sarajevskom naselju Dobrinja. Mahrovi majka i očuh izašli su u javnost sa tvrdnjama da je dječak bio žrtva vršnjačkog nasilja. Iz škole su ovakve navode negirali. Istragu o cijelom slučaju vodi Tužilaštvo KS, a do danas nisu objavljeni njeni rezultati.

Građani okupljeni u inicijativu “Pravda za Mahira” održali su mirni skup prošle sedmice u nekoliko gradova sa kojeg je zatraženo da se ispitaju sve okolnosti ovog slučaja i utvrde eventualni krivci.