Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Brčkom održana 4. konferencija parlamentaraca Dunavske regije

020916 brcko dunavska regija

Bosna i Hercegovina i grad Brčko danas su bili domaćini 4. konferencije parlamentaraca Dunavske regije, na kojoj su predstavnici parlamenata iz osam europskih zemalja razgovarali o razvoju infrastrukturnih kapaciteta luka u zemljama dunavske regije i o ulozi parlamentaraca u jačanju i unaprjeđenju ekonomskih odnosa.

Pozdravljajući nazočne i izražavajući zadovoljstvo što je Bosna i Hercegovina prvi put domaćin konferencije, predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Mladen Bosić istaknuo je da Dunavska regija, u europskom okviru, predstavlja daljnji iskorak u institucionalizaciji intenzivne suradnje država i naroda regije u procesu europskih integracija.

Prema riječima gospodina Bosića, parlamentarci u tom smislu mogu biti spona sa civilnim društvom, ali i promotori ekonomske i kulturne suradnje. Kako je rekao, njihova uloga jeste da postaknu procese integralnog planiranja kroz dobru i pozitivnu međusobnu suradnju na međunarodnom planu, ali i da utiču na procese integriranja interesa građana i zajednica u procese planiranja i izvođenja projekata kako bi eksploatacija resursa bila prihvatljiva, održiva i ekološki osviještena radi dobrobiti svih.

– Moramo se aktivno uključiti u provođenje ovih aktivnosti, jer Dunav treba služiti nama i mi moramo svojim organiziranim aktivnostima služiti Dunavu radi osiguranja budućnosti našim potomcima, – poručio je predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Mladen Bosić. – Poruke dobre suradnje i dobrih odnosa, dodao je Bosić, najbolja su potpora učvršćenju mira i prosperitetnog razvoja na svim poljima, a Dunavski region treba da predvodi u građenju zajedničke europske perspektive.

U Zajedničkoj deklaraciji, koju su usvojili sudionici konferencije, naglašeno je da su, polazeći od osnovnih načela Strategije Europske unije za Dunavsku regiju, građani regije pozvani na povezivanje i proširenje suradnje zasnovane na osnovnim europskim vrijednostima ljudskog dostojanstva, jednakosti, vladavine prava i poštivanja prava manjina.

Stanovnici zemalja članica Dunavske regije pozvani su i da potencijale prirodnih resursa Dunava iskorištavaju u svrhu veće ekonomske suradnje, kroz razvoj svih vidova transporta, posebno vodnog transporta kao pouzdanog, sigurnog i ekološkog načina prijevoza, a imajući u vidu važnost obnove i usavršavanja plovidbe i lučke infrastrukture.

U usvojenoj Deklaraciji istaknuta je i važnost razvijanja svijesti o očuvanju mira, demokracije i vladavine prava kao preduvjeta za razvoj cijelog dunavskog područja, uz uspostavljanje međusobnih veza koje osiguravaju prosperitet i poboljšanje razine socio – ekonomske dimenzije, konkurentnosti, sigurnosti i transportne perspektive.

Parlamentaci Dunavske regije na današnjoj konferenciji pozvani su na aktivniju ulogu u ostvarivanju ciljeva Dunavske strategije, imajući na umu sinergiju između razvojnih procesa i regionalnih strategija, kao i potencijalne koristi od primjene najboljih iskustava u okviru integracijskih procesa Europske unije. Također, pozvani su i na kontinuirano uključivanje predstavnika civilnog društva i drugih zainteresiranih strana, kao i regionalnih i lokalnih zajednica u oblastima od njihovog zajedničkog interesa.

Na kraju, parlamentarci su pozvani i na daljnje posticanje i nastavak dijaloga s relevantnim interesnim skupinama u oblastima plovidbe, hidroenergetike, poljoprivrede, zaštite prirode i upravljanja poplavama, s ciljem integriranja privrednih, društvenih i ekoloških vidova planiranja i provođenja infrastrukturnih projekata, uz uvažavanje načela održivog regionalnog razvoja.

Današnjoj konferencij, pored predstavnika PSBiH, sudjelovali su i parlamentarci Austrije, Bugarske, Hrvatske, Savezne Republike Njemačke, Mađarske, Srbije i Slovenije.