Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napad u gacku

Dizdar: Napadnuta povratnička porodica, korišteno i vatreno oružje

Foto: Facebook

MUP RS se još nije oglasio o ovom događaju

Nerin Dizdar, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, saopćio je da se danas dogodio napad na povratničku porodicu u Gacku.

Kako tvrdi, prilikom napada je korišteno vatreno oružje.

Dizdar je u objavi na svom Facebook nalogu podijelio i fotografije na kojem se može vidjeti kuća na koju je izvršen napad, kao i rupa od, vjerovatno, metka na jednom od prozora.

“Dobijam informacije o novom napadu na povratnike, ovaj put u Gacku, i to uz upotrebu vatrenog oružja. Još jedan dokaz da trovanje javnog prostora šovinizmom i bježanje od istine i odgovornosti ponovo stavljaju metu na čelo žrtvama”, napisao je Dizdar na Facebooku.

Dalje dodae da od entitetskih vlasti traži hitni pronalazak i procesuiranje odgovornih.

“Kao što smo premijer i ja rekli povratnicima u Gacko prije par dana, naša podrška njima će biti veća i jača nego ikada. Od vlasti entiteta opet tražimo hitno procesuiranje i otkrivanje krivaca. Od pomoći bi bilo i da prestanu sa širenjem govora mržnje, ali se u to ne uzdamo. U tome ih dalje spriječiti mogu državni pravosudni organi”, napisao je Dizdar.

Dizdar je naglasio da će Ministarstvo odmah na mjesto događaja poslati svoje predstavnike.

“Ministarstvo će već ujutro na lice mjesta poslati svoje predstavnike, kako bi se procijenila šteta na stambenom objektu, kao i stanje povratničke porodice, te osigurala sva potrebna podrška”, naglasio je Dizdar.

MUP RS se još nije oglasio o ovom događaju.