Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nizozemska

Dio Evrope pogodila snažna ljetna oluja: “Crvena šifra” i upozorenje da ljudi ostanu u kućama

Foto: Screenshot/Twitter

Amsterdamski aerodrom Schiphol saopćio je kako kombinacija snažnog vjetra, kiše i slabe vidljivosti znači da će biti “veoma ograničen zračni saobraćaj” za dolazne i odlazne letove do najmanje 15 sati po lokalnom vremenu

Stotine letova otkazano je u jednom od najprometnijih evropskih aviočvorišta, a putevi su blokirani u srijedu dok je najjača ljetna oluja do sada zahvatila Nizozemsku.

Moćni vjetrovi brzine do 146 kilometara na sat zahvatili su zemlju dok se oluja Poly obrušila na obalu Sjevernog mora, čupajući stabla i primoravajući državne vlasti da upozore ljude da ostanu u kućama.

Amsterdamski aerodrom Schiphol saopćio je kako kombinacija snažnog vjetra, kiše i slabe vidljivosti znači da će biti “veoma ograničen zračni saobraćaj” za dolazne i odlazne letove do najmanje 15 sati po lokalnom vremenu.

Stotine letova otkazano

Više od 300 letova otkazano je u Schipholu, glavnom čvorištu za povezivanje letova iz Azije, Bliskog istoka i Sjedinjenih Država s ostatkom Evrope, javila je javna televizija NOS.

Vozovi su zaustavljeni na sjeveru zemlje iz sigurnosnih razloga, dok je ključni autoput u Alkmaaru, u blizini Amsterdama, blokiran prevrnutim kamionom, saopćile su vlasti.

Nizozemska meteorološka služba KNMI izdala je najvišu “crvenu šifru” upozorenja za četiri sjeverne regije, što znači da su mogući ozbiljni poremećaji.

Vlada je poslala upozorenje mobilnim telefonom pozivajući ljude da ostanu u zatvorenom prostoru u pokrajini Sjeverna Holandija, koja uključuje Amsterdam, i da pozovu preopterećene hitne službe samo u situacijama “opasnim po život”.

Vjetar jačine 11, drugi po snazi na skali, izmjeren je u sjevernoj luci IJmuiden, što je “prva veoma jaka ljetna oluja ikada izmjerena” u zemlji, saopćila je holandska meteorološka služba Weerplaza.

Snažni vjetrovi

Nalet vjetra od 146 kmilometara na sat izmjeren u IJmuidenu bio je i najjači ikada zabilježen tokom ljeta u Nizozemskoj, gdje je sezona oluja obično od oktobra do aprila, navodi služba.

S oko trećinom zemlje koja leži ispod nivoa mora, Nizozemska je posebno osjetljiva na ekstremne vremenske uslove i posljedice klimatskih promjena, i ima ogroman sistem nasipa i drugih odbrambenih sredstava za suzbijanje nadiranja vode.

Nasilna oluja na Sjevernom moru u noći s 31. januara na 1. februar 1953. odnijela je više od 1.836 ljudskih života, ptrenosi AFP.