Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PROTESTI ISPRED PARLAMENTA

Napeta situacija u Podgorici, policija upotrijebila suzavac

New Project (30)
Snimke ispred crnogorskog Parlamenta /FOTO: rtcg/screenshot

Skupština Crne Gore usvojila je po drugi put Izmjene i dopune Zakona o predsjedniku

Učesnici protesta ispred crnogorskog Parlamenta srušili su zaštitnu ogradu, nakon čega je policija bacila suzavac, javlja RTCG.

Okupljeni su skandirali “Izdaja, izdaja” i upućivali uvrede premijeru Dritanu Abazoviću i ministru Filipu Adžiću, a prethodno su poručili da se izmjenama Zakona o predsjedniku želi urušiti ustavni poredak što, kako kažu, neće dozvoliti.

Skupština Crne Gore usvojila je danas po drugi put izmjene i dopune Zakona o predsjedniku. Za usvajanje tog akta, glasao je 41 poslanik.

Učesnici protesta su zvižducima ispratili usvajanje zakona, a nakon toga su ka zgradi parlamenta, koju obezbjeđuju jake policijske snage, poletjele kamenice i flaše.

Kamenicom je razbijeno staklo na ulaznim vratima Skupštine. Iz bezbjednosnih razloga, svjetlo u zgradi Parlamentu je ugašeno.

Izvršni direktor Foruma Luča kazao da je skup prekinut i zamolio građane da se raziđu, ali više stotina građana je ostalo ispred Skupštine.

Sa građanima su poslanici DPS-a koji ih pozivaju da se mirno raziđu. Jedan dio demonstranata se ranije nakon obraćanja građanskog aktiviste Peđe Vušurovića razišao.

Građanski aktivista Vušurović je poručio, nakon usvajanja Zakona o predsjedniku, da će od sutra blokirati sve gradove u Crnoj Gori.

“Koliko nas ima, a ima nas, tek će da vide”, poručio je Vušurović.

Kazao je da je današnjim glasanjem izdaja Crne Gore definitivno potvrđena.

“Izdaja po dubini i do korijena, na to odgovor može da bude samo blokada”, rekao je Vušurović.

Uprava policije: Upotrijebili smo ručni sprej sa nadražujućim dejstvom

Uprava policije je saopštila da po raspoloživim informacijama u protestima ispred Skupštine niko od građana, ni policijskih službenika nije zadobio teške tjelesne povrede. Policija navodi da su osobe sa fantomkama i kapuljačama na policijske službenike bacali kamenice, flaše, pirotehnička i eksplozivna sredstava, kao i da su koristili ručni sprej – suzavac.

Kažu da je tom prilikom pogođeno više policijskih službenika kao i zgrada Skupštine. Policija navodi da su upotrijebili najblaže sredstvo prinude – ručni sprej sa nadražujućim dejstvom, kako bi odbili aktivan napad.

Šta je zapravo Zakon o predsjendiku

Skupština Crne Gore usvojila je po drugi put Izmjene i dopune Zakona o predsjedniku. Za usvajanje tog akta, glasao je 41 poslanik. Skupština je nastavila rad, nakon što ranije danas nije izabrala sudije Ustavnog suda.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, podsjećamo, vratio je 7. novembra Skupštini Zakon o predsjedniku na ponovno odlučivanje, ocjenjujući da bi takav akt izazvao konfuziju ustavnih nadležnosti najvažnijih državnih organa, uništio princip podjele vlasti i urušio državnopravni poredak.

Izmjene Zakona o predsjedniku usvojila je skupštinska većina prvi put 2. novembra.

Da bi zakon stupio na snagu neophodno je nakon usvajanja u Skupštini da ga proglasi predsjednik države svojim potpisom.

Izmjene Zakona su predviđale da parlamentarna većina preuzme nadležnosti predsjednika Crne Gore u oblasti predlaganja mandatara za sastav nove Vlade.