Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Referendum o ustavnim promjenama u Turskoj 16. aprila

parlament turska

Predsjednik turske Visoke izborne komisije (YSK) Sadi Guven zvanično je potvrdio da će referendum o ustavnim promjenama u Turskoj biti održan 16. aprila 2017. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Guven je na konferenciji za novinare u Ankari kazao kako je ranije usvojeni zakon o ustvnim promjenama objavljen u Službenom listu, te da se prema tome treba organizovati prvu nedjelju nakon 60 dana, što odgovara 16. aprilu 2017. godine.

“Trenutno unutar Republike Turske imamo 55.336.960 registrovanih birača, tako da će širom zemlje biti postavljeno 164 hiljade glasačkih kutija. U inostranstvu imamo 2.929.389 registriranih birača u 57 zemalja, a oni će moći glasiti na biračkim mjestima u 119 diplomatskih predstavništava i na 32 granična prijelaza”, rekao je Guven.

Dodao je kako će birači u inostranstvu u turskim diplomatskim predstavništvima moći glasati u periodu između 27. marta i devetog aprila, a glasanja na graničnim prijelazima će trajati od 27. marta do 16. aprila.

Građani Turske 16. aprila ove godine izlaze na sedmi referendum od osnivanja republike, a glasaće o setu ustavnih promjena od 18 amandmana koje su u dva kruga glasanja usvojili poslanici u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

Set ustavnih promjena najprije se sastojao od 21 amandmana, da bi broj amandmana kasnije bio smanjen na 18. Jedna od najvažnijih stavki u setu ustavnih promjena je uvođenje predsjedničkog sistema, što podrazumijeva smanjenje broja ministarstava.

Također, osoba koja bude izabrana za predsjednika neće prekinuti vezu sa svojom partijom. Predsjednik države će, također, imati ovlasti za imenovanje visokih zvaničnika u javnoj upravi.

Ustavne promjene obuhvataju izmjene prema kojima se broj zastupnika u turskom parlamentu sa 550 povećava na 600. Minimalna starosna dob za ulazak u turski parlament biće smanjena sa 25 na 18 godina. Pored AK partije, set ustavnih promjena podržala je i opoziciona Partija nacionalnog pokreta (MHP).

Premijer Binali Yildirim ranije je ukazao na značaj ustavnih promjena u toj zemlji, rekavši kako će predsjednički sistem značajno doprinijeti daljnjem jačanju i razvoju Turske u svim oblastima.