Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Izrael napao Iran, odjekivale eksplozije u blizini centra nuklearnog programa!?

Foto: X

Cijelu sedmicu nagađalo se o tome kada i kako će Izrael uzvratiti za iranski napad bez presedana prošlog vikenda, koji je na opasan način iznio rat u sjeni između ova dva dugogodišnja neprijatelja na otvoreno

Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog zvaničnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sistem protuzračne odbrane u gradu Isfahanu.

Fars je izvijestio da se eksplozija mogla čuti u blizini aerodroma u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nje odmah bio poznat.

“Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde tačne pojedinosti o tom incidentu”, izvijestila je agencija Fars.

Sistem protuzračne odbrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv “objekta za koji se sumnja da je dron”, rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije.

BBC objavio snimak

BBC je objavio snimak koju su im poslali čitatelji iz regije Isfahan. Na njoj se ne vidi puno, ali se čuju zvukovi nalik pucnjavi protuzračnih topova.

Iranska državna TV izvijestila je da su tri bespilotne letjelice primijećene iznad neba u Isfahanu te da su uništene nakon što je aktiviran sustav protuzračne obrane zemlje, prenosi Reuters.

Ranije je poluslužbena novinska agencija Fars izvijestila da su se čule “eksplozije” u blizini međunarodne zračne luke u Isfahanu.

U Isfahanu je centar iranskog nuklearnog progama?

Bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Mark Kimmitt govorio je za BBC News o značaju Isfahana i zašto ga je Izrael izabrao za mjesto napada.

“Isfahan je doista u velikoj mjeri središte iranskog nuklearnog programa u smislu obuke, istraživanja i, što bi neki rekli, razvoja iranskih nuklearnih sposobnosti. To je, dakle, vjerovatno mjesto koje bi Izrael pogodio, jer najveći strah Izraelaca nije napad projektilima danas, nego nuklearna sposobnost sutra”, rekao je.

Američki zvaničnici rekli su CBS-u, američkom partneru BBC-ja, da je izraelska raketa pogodila Iran, ali razmjeri napada, točna meta i je li meta pogođena su i dalje nejasni.

Iranska novinska agencija Tasnim, koja je blisko povezana s Iranskom Revolucionarnom gardom, objavila je snimku s porukom: “Nuklearno postrojenje u Isfahanu je potpuno sigurno”.

Rat sjena na otvorenom

Cijelu sedmicu nagađalo se o tome kada i kako će Izrael uzvratiti za iranski napad bez presedana prošlog vikenda, koji je na opasan način iznio rat u sjeni između ova dva dugogodišnja neprijatelja na otvoreno.

Sada iranska novinska agencija Fars kaže da su se čule eksplozije u blizini vojne baze u gradu Isfahanu, pri čemu su aktivirani lokalni sustavi protuzračne odbrane.

Izvještava se da su obustavljeni letovi iznad nekoliko iranskih gradova. U subotu navečer Iran je lansirao više od 300 borbenih dronova i projektila na Izrael. Uz pomoć saveznika, većina ih je oborena prije nego što su stigli na izraelsku teritoriju. Izraelski dužnosnici naznačili su da moraju uzvratiti udarac Iranu kako bi ga odvratili od ponovnog djelovanja.