Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poskupljenja

Jadran je postao preskup za turiste iz BiH: “Nekada ih je bilo na hiljade, a danas…”

plaza makarska
FOTO: jabuka.tv

Najam apartmana u Makarskoj za sedam dana tročlanu porodicu iz BiH u julu će koštati oko 1.000 eura (2.000 KM). Ako se uz to doda hranu, odlazak na izlete ili jednostavno ručak u nekom od restorana, to postaje nepodnošljivo za novčanik porodice koja prima prosječnu platu u BiH

Sitno odbrojavamo do početka ljeta, guštanja na plažama i upijanju vitamina D. Ko može, već gleda gdje bi mogao otići za godišnji odmor.

Portal Forbes piše da mnoge porodice u BiH pokušavaju naći najpovoljnije aranžmane kako bi sebi priuštili ljetni odmor, a nezaobilazna lokacija je Jadranska obala. Godinama se već priča o visokim cijenama na hrvatskoj obali, što je mnoge stanovnike Bosne i Hercegovine odvratilo od posjeta Lijepoj našoj i počeli su tražiti alternativu za ljetni godišnji odmor.

Porodica Marinović iz Makarske godinama iznajmljuje apartmane za turiste i vrlo dobro se sjećaju turista iz BiH.

“Nekada ih je tokom ljeta bilo na hiljade. To su super gosti. Zarađivali smo novce. A danas, danas ih nema ni približno. Rijetki su turisti iz Bosne. Tu su sada Mađari, Italijani, Česi. Oni koji sebi mogu priuštiti skupo ljetovanje jer su cijene osnovnih životnih namirnica ogromne.”

Za sedam dana minimalno 2.000 KM

Dodaju kako građani BiH ne dolaze jer ne mogu sebi priuštiti ljetovanje u Hrvatskoj.

Portal Forbes navodi da ako u prosjeku provedu sedam dana na moru, tročlanoj porodici će trebati minimalno 2.000 KM. Ako je prosječna neto plata u BiH prema podacima Agencije za statistiku BiH 1.338 KM, a potrošačka košarica za januar 2024. iznosila 2.895 KM (podaci Saveza samostalnih sindikata BiH), onda je računica jasna. Odlazak u Hrvatsku na more ne može sebi priuštiti većina građana BiH.

Najam apartmana u Makarskoj za sedam dana tročlanu porodicu iz BiH u julu će koštati oko 1.000 eura (2.000 KM). Ako se uz to doda hranu, odlazak na izlete ili jednostavno ručak u nekom od restorana, to postaje nepodnošljivo za novčanik porodice koja prima prosječnu platu u BiH.

Za isti period u julu, navodi portal Forbes, za odmor u Neumu, platit će oko 560 eura ili 1.110 KM, što je duplo jeftinije. Isto tako, postoje povoljni aranžmani u Hercegovini, uz rafting ture i izletišta i planinarenje gdje mogu provesti sjajan odmor s porodicom.