Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"CATL"

Kinezi tvrde da su razvili bateriju s dometom od 1.000 kilometara

kinezi kapacitet baterije
FOTO: Screenshot

Dva najveća svjetska proizvođača baterija, CATL i BYD, takmičen se u razvoju najbolje LFP baterije

Kineski proizvođač baterija CATL predstavio je svoju najnoviju LFP bateriju s katodama od litija, željeza i fosfata (LFP baterija). Baterija nazvana Shenxing Plus navodno je prva LFP baterija koja nudi domet od 1000 kilometara i u određenim uslovima se može napuniti u samo 15 minuta.

CATL nije objavio koja je maksimalna snaga punjenja, niti koliki je kapacitet baterije. Doseg od 1000 kilometara najvjerovatnije je izmjeren prema kineskom standardu.

U video prezentaciji koju je objavio CATL navodi se da se bateriju može napuniti s 20 na 80 posto u samo 10 minuta. To bi trebalo biti dovoljno za 600 kilometara.

Baterija Shenxing Plus je nasljednica baterije Shenxing predstavljene u avgustu 2023., koja se također može napuniti u 15 minuta, a trebala bi imati domet od 700 kilometara. Trenutno se koristi u četiri modela, uključujući Zeekr 001, rekao je CATL-ov šef razvoja baterija za električne automobile Gao Huan.

Do kraja godine više od 50 modela bit će opremljeno baterijom Shenxing, rekao je Gao.

CATL i BYD

Dva najveća svjetska proizvođača baterija, CATL i BYD, takmičen se u razvoju najbolje LFP baterije. BYD-ova nedavno predstavljena Blade baterija ima gustoću energije od 190 Wh/kg, dok CATL nudi 205 Wh/kg u novoj verziji svoje baterije Shenxing.

BYD nije objavio informacije o brzini punjenja nove blade baterije, tako da je moguće da CATL trenutno vodi u gustoći energije i brzini punjenja.