Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sudija suda bih

Perić: Nisam optimista, ključni problem je neodgovornost VSTV-a

Branko Peric

“Na kraju krajeva da ova vlast zna šta treba da učini ona bi to već uradila”, rekao je Perić

Javna debata „Pravo na Pravdu“ koju je organizovala Delegacija EU u BiH, a kojoj je prisustvovao i nezavisni ekspert EU Reinhard Priebe, održala se danas u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu.

Sudija Suda BiH, Branko Perić, koji godinama upozorava na loše stanje u bh. pravosuđu, nakon sjednice je rekao da nije optimista. Naglasio je da moramo sami rješiti probleme, ali da je vlast mnogo puta do sada pokazala da to neće uraditi.

“Ključni problem je neodgovornost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Niko ne zna na koji način treba te probleme riješiti. Danas su ljudi došli sa nekom željom da ukažu na probleme, ali niko ne ukazuje na dobra rješenja. Izgleda da ih niko ni nema. Na kraju krajeva da ova vlast zna šta treba da učini ona bi to već uradila”, rekao je Perić, a njegovu izjavu pogledajte u nastavku:

Perić je naknadno dodao i to da VSTV umjesto da rješava problem, oni su proizvodili probleme i doveli pravosuđe u stanje potpunog kolapsa.

“Pravosuđe je prešlo u ruke politike i to više ne treba dokazivati. To vi svi znate”, rekao je Perić okupljenim novinarima.

 

Ekspert EU frustriran stanjem u BiH: Ništa se nije promijenilo za 10 godina