Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija hara

U ovoj zemlji je broj zaraženih porastao za 600 posto, mrtve ukopavaju u grupama (FOTO)

kloc

Na najvećem iračkom groblju pokapa se 70 do 80 tijela žrtava zaraze dnevno

U Iraku je u junu zabilježen 600 postotni porast slučajeva koronavirusa.

Na najvećem iračkom groblju pokapa se 70 do 80 tijela žrtava zaraze dnevno, a očekuje se da će se ta brojka još povećati jer su zdravstvenu strukturu te zemlje decenijama uništavali rat, sankcije i korupcija.

Yusefu H. su zbog zaraze covidom-19 umrli roditelji i sestra.

“Podcijenili su virus. Nisu znali kako se zaštititi. Sada smo prestrašeni i 100% uvjereni da je koronavirus ozbiljna bolest“, rekao je Yusef za CNN.

Pokapanja umrlih od covida-19 na najvećem iračkom groblju zbivaju se tokom noći, kada popuste vrućine. Pogrebu ne prisustvuje porodica te posljednje molitve umrlima upućuju njima strane osobe – irački vojnici.

Medicinski djelatnici upozoravaju na pojavu koronavirusa među osobljem u bolnicama.

“Bio sam sa svojom obitelji kada me voditelj bolnice nazvao i rekao da sam pozitivan na koronavirus. To je trenutak kada se pozdravite sa svojom obitelji, sa svojom djecom i ne znate hoćete li im se vratiti“, rekao je anesteziolog Alaa Hussein al-Talaqani.

“Došlo je do porasta zaraženih u našoj zemlji jer vlasti nisu uvele prave mjere zaštite i jer su prerano otvorile tržnice i dućane”, dodao je.

U Iraku je do sada zabilježeno više od 62.000 slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je najmanje 2500 ljudi. U zadnja 24 sata u toj su zemlji od covida-19 umrle 94 osobe.