U Salzburgu počeo neformalni samit lidera EU

evropska-komisija

Predsjednici država i vlada članica Evropske unije započeli su neformalni samit u austrijskom Salzburgu, a proces istupanja Velike Britanije iz Unije (brexit) i neregularne migracije su glavne teme, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker izjavio je uoči početka samita da će liderima Evropske unije predočiti niz prijedloga Komisije.

“Sinoć nije ostvaren zapažen pomak. Smatram da će do kraja godine biti postignut dogovor o zaštiti vanjskih granica EU“, kazao je Juncker.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao kako je za brexit potrebno postići zajedničko rješenje koje će biti za dobrobit svih strana.

On je kazao i da je do novembra potrebno donijeti odluku o statusu Irske.

“Uvijek su u Evropskoj uniji postojala različita mišljenja kada su na stolu bile teške odluke. Međutim, uvjeren sam da svi moramo štititi kratkoročne i dugoročne ciljeve Unije“, poručio je Macron.

Domaćin neformalnog samita austrijski kancelar Sebastian Kurz kazao je kako misli da se pitanje migracija u EU neće riješiti programom raspodjele migranata, već da se problem može riješiti zaštitom vanjskih granica i saradnjom s trećim zemljama.