Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gradska galerija

Umjetnost se nakon pandemije vratila u Bihać, Gradska galerija ponovo puna

BIHAC IZLOZBA

Vrijedi istaknuti da je prošlog mjeseca zatvorena izložba prodajnog karaktera, koja je otvorena krajem prošle godine

Javna ustanova Gradska galerija Bihać osnovana je 1998. godine, a osnivač je Općinsko Vijeće općine Bihać. Od 2005. godine pridružena joj je i memorijalna zbirka nastala iz legata Envera Krupića koja je smještena u objektu Kulturnog centra Bihać. Radi se o vrlo značajnoj ustanovi za kulturu Grada Bihaća u kojoj se održavaju različite aktivnosti iz oblasti umjetnosti.

Nakon otežanog rada i slabe posjete usljed pandemije korona virusa, publika i građani koji vole umjestnost polako se vraćaju u Gradsku galeriju. Rezultat je to napornog i kvalitetnog rada usposlenika ove ustanove. U njoj se godišnje priredi 15-16 izložbi, od kojih su neke tradicionalne, a određeni termini se ostave za domaće umjetnike.

– Svake godine sarađujemo sa Srednjom umjetničkom školom “Nusret Keškin Braco”, omogućimo im završnu izložbu radova maturanata i polaznika od prvog do trećeg razreda. Ove godine smo omogućili i studentima da prezentiraju svoje projekte. Radi se o polaznicima Tehničkog fakulteta Odsijek za dizajn. A od ovih samostalnih izložbi za prošlu godinu bih izdvojio vrlo značajne izložbe našeg Bišćanina Satka Hadžihasanovića koji je po četvrti put izlagao u Gradskoj galeriji u Bihaću, zatim Samira Hadžbića iz Jajca, Muhameda Bajramovića jednog od najznačajnijih živućih umjetnika BiH koji se predstavio samostalnom izložbom sa radovima iz zadnjih deset godina i Amera Hadžića, također jednog mladog umjetnika ali već etabliranog na bosanskohercegovačkoj sceni – ističe u razgovoru za Fenu direktor Gradske galerije Bihać Nermin Delić.

Dodaje, kako je pored toga bilo i niz prezentacija, projekcija i promocija knjiga, te da je protekli period obilježen vrlo obimnim i živim aktivnostima u Gradskoj galeriji nakon pandemije korona virusa, zatvaranja i ograničavanja kretanja.

– Izuzetno smo zadovoljni posjetom jer se publika i građani polako vraćaju u Gradsku galeriju. Za ovu godinu planiramo saradnju sa institucijama iz regiona i šire. Imamo vrlo značajan projekat u okviru kojeg završavamo umjetničku rezidenciju. Radi se o stanu u naselju Ozmice 1 kojeg nam je na poklon ostavila Emira Krupić, supruga rahmetli Envera Krupića. Preuređujemo stan i on će služiti kao razidencija za duži boravak umjetnika koji budu izlagali u Gradskoj galeriji. Dakle, oni će moći tu boraviti dan-dva kako ne bi plaćali prenoćište. Taj stan je već kompletno renoviran od unutrašnjosti i stolarije do novog namještaja – navodi Delić.

Kaže kako su već dogovorili boravak iznimno poznatog i uspješnog bh. kipara koji živi i radi u Njemačkoj u gradu Bremen.

– Radi se o Mirsadu Herendi koji će doći i boraviti u Bihaću tokom agusta i septembra ove godine. Obezbijedićemo radionu u kojoj će on raditi a nakon toga u jesen ćemo upriličiti izložbu njegovih radova ovdje u Gradskoj galeriji, koju ćemo onda prenijeti u Sarajevo i Tuzlu, gdje su već dogovorene izložbe – otkriva Delić.

Vrijedi istaknuti da je prošlog mjeseca zatvorena izložba prodajnog karaktera, koja je otvorena krajem prošle godine. Radi se o izložbi radova sa Likovne kolonije “Admir Lješčanin Duga” koja je u organizaciji Centra za nezbrinutu djecu Duga i Gradske galerije Bihać održana u maju prošle godine u Kulen Vakufu. Ukupan prihod ostvaren od prodaje umjetničkih djela uplaćen je na račun centra Duga u Kulen Vakufu.