Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vjerovali ili ne

Grad Banja Luka učenika generacije nagradio teglom krastavaca, ovako se pravdaju

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

“Kiseli krastavci na ljeto, mogli su staviti neki USB koji bi bio bar od neke koristi”, poručili su djetetovi roditelji

Grad Banja Luka je učeniku generacije iz jedne od gradskih osnovnih škola za poklon dao teglu krastavaca, promotivni materijal u obliku kape i rokovnika jedne telekomunikacijske firme te ulaznicu za gradski bazen – koji je u stečaju, piše Index.hr.

Aktivistica i novinarka iz Banje Luke Melani Isović razgovarala je s roditeljima djeteta koji su samo kratko komentarisali: “Kiseli krastavci na ljeto, mogli su staviti neki USB koji bi bio bar od neke koristi.”

Priča se proširila nakon što je Isović sve objavila na svom Facebook profilu. Naknadno je objavu izbrisala jer se počelo dijeliti ime škole čime je privatnost djeteta bila narušena, no za Index je potvrdila da je riječ o stvarnom događaju.

Savjetnica gradonačelnika: “Poklonu se ne gleda u zube”

Savjetnica gradonačelnika Banje Luke za kulturu i socijalnu politiku, Mirna Savić-Banjac, ovako je prokomentirala slučaj na svom Facebook profilu:

“Evo ne znam, mene su učili da se poklonu u zube ne gleda. Vidim da se neki smiju onom što su dobili najbolji đaci (i još neke kategorije, na primjer djeca iz porodica 4+) povodom uspješnog završetka školske godine. Nagrađeni su sezonskim kartama za Akvanu, Vitaminka se pridružila s nekim svojim proizvodima, Grad poklonio sitnice s logom Banje Luke…

Shvaćam da uvijek može i mora više i bolje. I da djecu trebamo zadržati ovdje i da su neke stvari često neusporedive i da je veliki jaz između zasluga i nagrada, ali:

Ako postoji namjera da se istakne da je važno biti dobar đak, ako je prvi potez bio da svi dobiju besplatne udžbenike, ako se stalno traga na koji način se može olakšati život ili učiniti znak pažnje, ne znam čemu ismijavanje sezonskoj karti Akvane?

To je gradsko poduzeće i najlakši je način da se dijete nagradi i da se promovira i ta ista Akvana. Vitaminki hvala, nisam znala detalje, vidjeh tegle na slici. Ja jedem Vitaminkine proizvode, moja djeca takođe i mislim da su veoma kvalitetni. I da nisu, poklon je, znak pažnje i dobra namjera.

I nadam se da će narednih godina biti sve više mogućnosti da pomognemo đacima, da im olakšamo život i školovanje, da ih motiviramo i nagradimo, a ne da ih učimo da su neki pokloni jadni i smiješni.”