Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spektakularne pljačka kamiona koji je prevozio iPhone (VIDEO)

pljacka

Holandska policija uhapsila je petoricu rumunskih državljana koji su na spektakularan način iz jurećeg kombija ukrali telefone marke iPhone vrijedne pola miliona eura, piše Guardian.

Nevjerovatna pljačka dogodila se 24. jula, a sami detalji ovog slučaja procurili su tek nakon hapšenja rumunske bande. Naime, domišljati lopovi su se poslužili scenama iz filma “Brzi i žestoki” – modificirani kombi nasred autoceste gotovo su “zalijepili” za zadnji dio kamiona prepun pametnih telefona, a najspretniji član bande se popeo na jureće vozilo i provalio vrata. Lopov je potom kutije iPhonea bacao svom kolegi koji ih je spuštao u specijalni kombi s rupom na krovu.

Jadni vozač kamiona gotovo je pao u nesvijest kada je došao na odredište. Kamion mu je bio potpuno prazan, a čovjek uopće nigdje nije stao, niti je tokom vožnje išta primijetio. Upravo to je zbunjivalo i policiju. Glasnogovornik Ed Kraszewski kaže da najiskusniji inspektori uopće nisu vjerovali da je takvu pljačku uopće moguće izvesti. Ali dokazi su bili neumoljivi…

– Kamion je vozio od točke A do točke B. Nije stao ni u jednom trenutku, a telefoni su nestali. Dakle, nešto se moralo dogoditi na samom putu.

Policija je uhapsila pljačkaše u jednom zabavnom parku, a usput je i pronašla i telefone i kombi.

– Imamo informacije da su se slične pljačke događale širom Evrope. Sumnjamo da je ova banda na sličan način ispraznila 17 kamiona – rekao je Kraszewski.

Rumunska policija još 2012. objavila je snimku pljačke nalik onoj iz Holandije. Je li to ista banda, ostaje nejasno, ali Holanđani su rekli da će svojim kolegama širom Evrope poslati otiske prstiju osumnjičenih lopova kako bi ih se pokušalo povezati s ostalim nedjelima.