Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti

Doktor Hasan otkrio koji doručak jede svaki dan kako bi smanjio holesterol

zobena kaša
FOTO: Unsplash
Ilustracija

Objasnio je da svojim roditeljima i pacijentima također preporučuje jesti sljedeće opcije kako bi zadržali nivo voštane tvari pod kontrolom

Visoki holesterol, slično visokom krvnom pritisku, ne uzrokuje mnogo primjetnih simptoma. Međutim, previše holesterola u arterijama može povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema, od srčanog do moždanog udara. Srećom, promjene u prehrani mogle bi pomoći u ispiranju masne tvari iz krvi.

Doktor specijaliziran za anesteziju, dr. Zain Hasan, podijelio je fantastičnu hranu za doručak koja bi to mogla učiniti. Na svom TikToku opisao je tri namirnice za prirodno smanjenje holesterola.

Objasnio je da svojim roditeljima i pacijentima također preporučuje jesti sljedeće opcije kako bi zadržali nivo voštane tvari pod kontrolom.

Zobena kaša

Za doručak koji pomaže u snižavanju holesterola preporučio je zobenu kašu, a priznao je da je on jede svaki dan.

“Zobena kaša ima fantastična topiva vlakna. Pomoći će vezati žučne kiseline, što će zatim prirodno smanjiti holesterol u vašem tijelu”, objasnio je u videu.

Doktor je dodao da bismo se trebali odlučiti za zobene pahuljice koje ne sadrže glifosat, naširoko korišten herbicid koji suzbija širokolisne korove i trave.

Još jedna namirnica koju je preporučio za snižavanje visokog holesterola mogla bi biti hrskavi dodatak zobenoj kaši – orašasti plodovi.

Dr. Hasan je preporučio da češće konzumiramo neku vrstu orašastih plodova.

“Mješavina bi bila najbolja, ali bademi ili indijski oraščići, bilo koji od njih, imaju izvrsne hranjive tvari, vlakna i također imaju vrlo dobru količinu proteina”, istaknuo je doktor.

Bobičastvo voće

Posljednja namirnica za snižavanje holesterola na spisku je bobičasto voće.

“Bobičasto voće je antioksidans. Ono smanjuje količinu slobodnih radikala u vašem tijelu. Slobodni radikali su ono što dovodi do krvnih ugrušaka, koji uzrokuju srčani udar zbog slobodnog protoka kolesterola u vašim arterijama”, pojasnio je.

Osim toga, bobičasto voće je također prepuno vlakana koja mogu pomoći u ispiranju dijela tog “lošeg” kolesterola.